Időutazó hópehely, beszélő medve és egy csizmára vágyó tündér

|

Gyermek- és ifjúsági könyvek karácsonyra

Téli, karácsonyi mesékről, ifjúsági regényekről szóló könyvajánlónkat küldjük a Jézuskával olvasóinknak. Decemberben egy szívmelengető karácsonyi történettel és kávéval kezdeni a reggeleket  legalább olyan jó ötlet, mint az, hogy a téli szünetben családi programot csináljunk a közös olvasásból.

A legkisebbeknek és a kicsit nagyobbaknak

Ahogy nem hiszünk benne, hogy egy bizonyos kor felett már nem érdemes mesekönyvet venni a kezünkbe, úgy azt se gondoljuk, hogy egy bizonyos kor alatt nincs értelme az ilyesminek. A modern technológia befurakszik a legkisebbek mindennapjaiba is, ezért különösen fontos, hogy a kezdet kezdetén legalább megpróbálj alternatívát kínálni az apróságoknak. Olyan úgynevezett „lapozót” adj a csemetéd kezébe, mely segíthet kialakítani a könyvek iránti érdeklődést, az olvasás szeretetét. A Betlehemi Kisded című lapozó 0-3 éves kor közötti gyerekek számára készült, melyben egy öt darabos, Betlehemet formázó puzzle is megbújik. A történettel tehát a legkisebbek számára is felidézhető a betlehemezés hagyománya, amely szokás egyébként a híres itáliai szenttől, Assisi Szent Ferenctől ered. A kicsit nagyobb gyerekeknek felolvashatod a témában Takács Viktória Betlehemi meséjét, amelyben mai gyerekek készülnek fel és játszanak el egy betlehemi előadást. A betlehemezés jelenetei és a saját környezetében szerzett élményei között párhuzamokat von a történet főhőse, egy Bence nevű kisfiú, aki azt is felfedezi, hogy a modern technikának, a megváltozott világnak köszönhetően milyen különbségek vannak a régi betlehemező szokások és a mai közt.

Ha a régi karácsonyok szellemének városi arcát szeretnéd megidézni, akkor arra Wéber Anikó által írt Hanga régi karácsonyai az egyik legalkalmasabb mesekönyv. A történet címe becsapós, mert a kötet nem egy idős asszony gyerekkori emlékeit idézi meg, hanem egy varázslatos hópehely, Hanga időutazásait, melyek során különböző korok téli Budapestjei és az itt lakó emberek történetei tárulnak elénk.

Alternatív karácsonyképek

Ha a karácsony betlehemi eredettörténete mellett nyitott vagy az alternatív változatokra is, amelyekben a Mikulás hozza a fenyő alá a meglepetéseket, akkor Matt Haig A fiú, akit Karácsonynak hívtak című regényét, illetve J. R. R: Tolkien Karácsonyi levelek című vékonyka kötetét ajánljuk. utóbbiban Tolkien Karácsony apó nevében írt leveleit olvashatod, amelyekből gyermekei minden évben kaptak egyet az ajándékok mellé. Az északi sark mindennapjairól, kalandos eseményeiről a szerző kézzel írt leveleiben számolt be, melyet saját maga illusztrált. Ha azonban szeretnéd a decemberi ünnepkörben jól elhatárolni a Mikulást és a karácsonyt, akkor is van egy olyan Mikulásos történetünk, amit a fa alá ajánlunk: szinte minden karácsonykor új kötettel jelentkező Lackfi János történetét, az Igaz mese a Mikulásrólt. Mellesleg eláruljuk, hogy a Mikulás előbb kezdte a szakmát, mint a Kisjézus. A gyermek Jézus ajándékozó alakját Luther Márton találta fel és az ő hatására tevődött át a hangsúly a Miklós napi ajándékozásról a Szentestére. Az amerikai Santa Claus azonban egy másik hagyományra vezethető vissza, a holland eredetű, mókás, manószerű lény, Sinterklaas volt az őse.

Téli álomból ébredve, morgós állatok karácsonya

Ha olyan karácsonyi mesékre vágynál, ahol az állatok kerülnek középpontba, akkor Richard Scarry kötetét, a Karácsonyi kalandok Tesz-Vesz városbant keresd elő a könyvespolcodról. Kicsit modernebb és interaktívabb formában hasonló világot idéz meg Jonathan Emmett és Ingela P. Arrhenius Karácsony utca című leporellója. Kihajtogatott lapjai valóban egy karácsonyi díszbe öltöztetett utcát elevenítenek meg.

Meglepően sok karácsonyi mesekönyv illusztrációjaként, vagy történet főhőseként találkozhatsz mackókkal. Ahelyett, hogy a barlangjukban aludnák téli álmukat, felforgatják, színesítik vagy épp megmentik a karácsonyt. Marék Veronika Boribon karácsonya című meséjében Boribon megvigasztalja a pityergő AnniPannit, és elhárítja a tornyosuló akadályokat a boldog és békés karácsony elől. Egy kislány és egy medve barátságáról szól Corinne Giampaglia Ella és a téli varázs, valamint Harcos Bálint, A medve, aki a karácsonyfában lakott története is. Utóbbi történetében egy kislánynak különös háziállata lesz, mivel a véletlen úgy hozza, hogy a karácsonyi fenyővásárlás során egy olyan darabot sikerül kiválasztani, amelynek a belsejében egy mackó lakik. A fával együtt a medve is bekerül a négy fal közé, és a háziállatra vágyó kislány kedvéért végül ott is ragad örökre. Mindhárom történet medvéje beszél és meglepően szelídnek mutatkozik, akárcsak Edith Pattou Északfi című regényének jegesmedvéje. Igaz, hogy ő valójában egy elvarázsolt fiú. Az Északfi egy olyan norvég tündérmesét dolgoz fel, amely egyben a Szépség és a Szörnyeteg meséjének őse is. Pattou története a meseregény és az ifjúsági fantasy határán helyezkedik el, korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánljuk ünnepi hangolódásra.

Tündérmesék az ifjaknak és örökifjaknak

Ha szereted a tündérmeséket akkor adj helyet az elvarázsolt ifjak mellett e csodás lényeknek is. Gimesi Dóra A tündér csizmája című meséjében egy mindenben és mindenkiben csalódott, magányos és zárkózott cipészmester különleges küldetést kap. Felmenői királykisasszonyok és tündérek számára készítettek lábbeliket, egész világon keresett volt portékája és három fiában reménybeli örökösöket látott. Ám a hagyomány megszakadt, s egy idő után a mestert nemcsak más karrierre vágyó fiai, hanem vevői is elhagyták. Egyszer, néhány nappal karácsony előtt a magányos, morgós emberré lett cipészt meglátogatja egy tündér, aki hétmérföldes csizmát szeretne készíttetni magának.

A karácsonyi ajándékosztók szerepében, a keleti tradícióban olyan képzeletbeli lényeknek van kiemelt szerepük, melyek a tél, a fagy birodalmának uralkodói. Az ortodox hagyományban a karácsonyi ajándékot Fagyapó, Fagyanyó és gyermekük, Hópelyhecske hozza. Ebből a tradícióból ered nálunk a Mikulás 1950-es évekbeli megfelelője, a Télapó is. De a tél birodalmának elképzelt uralkodóiról számos más mese és fantasy is született a keleti és a nyugati világban egyaránt.  Ha a tündérmesék közt ezen a téren egy örök klasszikust keresnél, akkor Hans Christian Andersen Hókirálynő történetét érdemes újraolvasni. Kamaszlányoknak, fiatal felnőtteknek, s amúgy minden fantasy rajongónak tökéletes karácsonyi olvasmány lehet Naomi Novik Ezüstfonás című regénye, Christelle Dabos Tükörjárók sorozatának első része, A Tél jegyesei, vagy Katherine Arden Az északi erdő legendája című sorozat.

A könyvesboltok, könyvtárak polcain számos antológiát is találhatsz, melyben téli, karácsonyi mesék, mesenovellák, legendák olvashatóak. A kötetek között vannak hazai és nemzetközi válogatások is. Az Elfelejtett lények boltja antológia olyan kortárs hazai költők és írók karácsonyi történeteit tartalmazza, amelyekben egyaránt kiemelt szerepet kapnak a magyar karácsonyi hagyományok, és napjaink aktuális kérdései is. A szeretet ünnepén mesékkel örömet okozni egymásnak a lehető legjobb ötlet. Dawn Casey Mesék télre válogatásában az olyan klasszikus mesék mellett, mint a Hókirálynő vagy a Diótörő, a világ minden tájáról összegyűjtött téli mesék hozhatják el az ünnepi meghittséget.

Arra biztatunk. hogy használd ezt a cikket kedvcsinálónak vagy kiindulópontnak, hiszen messze nem fért bele azon kötetek sora sem, ami írójának kedves. Porold le a régi klasszikusokat odahaza, vagy térj be egy könyvesboltba és lapozz bele a legújabb antológiákba vagy a kortárs gyermek és ifjúsági művekbe.

A cikkben szereplő könyvek:

A Betlehemi kisded, [készségfejlesztő kirakós, 0-3 éves korosztály számára], Móra, Budapest, 2022, 10 oldal, 3399 Ft.

Takács Viktória: Betlehemi mese, Scolar, Budapest, 2021, 21 oldal, 2279 Ft.

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai, Pagony, Budapest, 2020, 88 oldal, 3825 Ft.

Matt Haig: A fiú, aki karácsonynak hívnak, Kolibri, Budapest, 2022, 276 oldal, 4299 Ft.

  1. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek, Magvető, Budapest, 2022, 192 oldal, 4999 Ft.

Lackfi János: Igaz mese a Mikulásról, Cerkabella Könyvkiadó, 2021, 28 oldal, 3490 Ft.

Richard Scarry: Karácsonyi kalandok Tesz-vesz városban, Móra, Budapest, 2022, 50 oldal, 3999 Ft.

Jonathan Emett – Ingela Arrhenius (illusztrátor): Karácsony utca [leporello], Móra, Budapest, 2022, 12 oldal, 4999 Ft.

Marék Veronika: Boribon karácsonya, Pagony, Budapest, 2022, 40 oldal, 2490 Ft.

Corinne Giampaglia: Elle és a téli varázs, Manó Könyvek, Budapest, 2020, 40 oldal, 2990 Ft.

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott, Pagony, Budapest, 2021, 38 oldal, 3990 Ft.

Edith Pattou: Északfi, Ciceró, Budapest, 2016, 430 oldal, 3391 Ft.

Gimesi Dóra: A tündér csizmája, Pagony, Budapest, 2018, 26 oldal, 2990 Ft.

Naomi Novik: Ezüstfonás, GABO, Budapest, 2022, 456 oldal, 4990 Ft.

Dawn Casey: Mesék télre, Móra, Budapest, 2022, 96 oldal, 4599 Ft.

CÍMKÉK: