Csoóri Sándor

|

1930–2016

Búcsú Csoóri Sándor költőtől

cov_csoori2

„Tíz felé nem futhatok, / tíz halált nem halhatok, / hát kivárom azt az egyet, / amelytől leroskadok.”

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2016. szeptember 20-án 18 órakor verseinek olvasásával búcsúznak a nemrég elhunyt Kossuth-díjas költőtől.

A Digitális Irodalmi Akadémia honlapján a költő számos műve olvasható, köztük a Második születésem, a Nomád napló, a Párbeszéd, sötétben, a Tenger és diólevél, A félig bevallott élet.

 

A veszélyeztetett kegyelmi idő

1991, részlet

„…Az európai történelem talán először nem ellenünk, hanem a javunkra játszik. Végül is függetlenségünket nem az angyalok serege erőszakolta ki számunkra, s az erről való történelmi döntés se csupán Moszkvában született meg, hanem Washingtonban, Londonban, Bonnban, Párizsban, Brüsszelben, Varsóban, Prágában, Budapesten, s nem utolsósorban a magányos emberi lelkek csöndjében, ahol minden politikai, katonai beavatkozást megelőzve már réges-rég összeomlottak a hosszú időn át erős diktatúrák s nagyhatalmi képződmények. Nyugati segítség? Igen, az is. Nagymértékben, de nemcsak az! Akik Közép-Európa, Dél-Európa és Kelet-Európa országaiban éltük végig az elmúlt évtizedeket, valamilyen eleddig ismeretlen társadalmi törvényszerűséget ismerhettünk föl. Megtapasztalhattuk, hogy az uralmi rendszereket nem feltétlenül csak erőszakos és véres forradalmak buktathatják meg, de megbuktathatja szívós unalom és szelíd iszonykodás is. Ugyanúgy, ahogy elaggott irodalmi, festészeti, zenei stílusokat dönt meg az elutasító részvétlenség…”

 

CÍMKÉK: