Az internet már nem a szabadság birodalma

|

Cancel culture

Esetek a cancel culture, magyarul a „pofa be”- mozgalomban: a szólásszabadság elleni támadások terepévé nőtt a közösségi média számos fóruma az angol egyetemeken.

Almási Miklós

Anglia a demokrácia őshazája, az egyetemek a vélemény- és szólásszabadság bástyái. Most viszont az történt, hogy Angliában, az University of Sussex egyetemen egy filozófiatanárnőt, Kathleen Stockot megtámadták, mert elmondta/megírta véleményét. A professzor asszony feminista, de teljesen nyitott minden meleg, transz és egyéb „más nemű”, más orientáltságú hallgatók, tanárok gondolataira, véleményére. Sőt ki is áll a transzneműek mellett. Ám kiderült, hogy hiába volt a teljes nyitottság: azt mondta/írta, hogy bár ő a transzneműek pártján is áll, de engedtessék meg, hogy aki nőnek született és nőként szerepel-dolgozik-él, a társadalomban ugyanolyan jogai legyenek, mint a transzneműeknek. Erre az történt, hogy az egyetem hallgatóinak transznemű közössége elkezdett plakátokat ragasztani a campuson, a professzor asszonyt gyalázkodó twitterekkel bombázták – mert szerintük, transzfób (támadja a transzneműeket), és ezért a hallgatók eme kis hányada nem érzi magát biztonságban.

A plakátozásnak és a twitterezésnek semmi alapja nem volt, Stock professzor asszony válaszolt a vádakra, hangsúlyozta, hogy ő tökéletesen elfogadja és támogatja transznemű kisebbséget, és nem érti, miért támadják. Egyúttal kérte az egyetem vezetését, hogy lépjenek fel védelmében. Igen, védelmében, mert a dolog – a hisztérikus támadások rohama – odáig fajult, hogy a sussexi rendőrség figyelmeztette Stock professzor asszonyt, hogy fogadjon fel testőrt, és szereltessen videót a lakhelyére, ne járjon este az utcán, mert elképzelhető, hogy fizikai inzultus éri. (Mail Online, 2021. október 8.)

Az egyetem vezetése első lépésben kiállt Stock professzor mellett, de aztán a tiltakozók támadása kiterjedt a rektorátusra és a tanári karra is, azzal, hogy a tanári karbéliek Stock prof mellé álltak, tehát ők is ellenségesen viszonyulnak a transzneműekhez, akik pedig több ezer fontot fizetnek a tandíjért, tehát elvárhatnák, hogy az egyetem vezetése őket védi és nem ezt a „boszorkányt”.

Egy darabig ment a huzakodás, aztán az egyetem vezetése végül keményen kiállt a megtámadott prof mellett, de közben megsúgták Kathleen Stocknak, hogy vonuljon vissza. Amit a professzor úgy értelmezett, hogy lemondott katedrájáról és el is költözött Sussexből.

A történet ennél bonyolultabb és egyben félelmetes. Ami vele történt, már több egyetemi tanárral is előfordult: elmondták valamiről a véleményüket – mondjuk a színes bőrű irodalomról – erre egy kis csoport elkezdte ezeket az irományokat és szerzőiket rasszizmussal vádolni: olyan nincs, hogy „színes bőrű irodalom”. Társas médiamozgalom indult a dolgozat írója ellen, aztán egyre többen csatlakoztak az e-mail- és a twitter-támadók csoportjához. Végül a professzori kar átpártolt a tiltakozó kisebbségek oldalára, és a véleményüket kimondó-leíró professzorokat csendre intette. Ugyanakkor azonban – hál’ istennek – megindult a védelem hadserege is: több százan írták alá azt a kiáltványt, ami a szólásszabadság védelmét követelte az egyetemek vezetőségétől, meg egyáltalán a közvéleménytől.

Mert Stock professzor megtámadása nem egyedi eset. J. K. Rowling írónőnek, a Harry Potter-sorozat legendás szerzőjének azért estek neki, mert azt merte írni, hogy a „menstruáló emberek” – és ezzel a „pofa be”-mozgalom bajnokai szerint megsértette a női nemet, majd agyba-főbe támadták a közösségi médiában. Rowling persze válaszolt, hogy a cancel culture bajnokai e kiközösítő-„pofa be” poszt áradattal úgy általában a női nemet támadták… (Erről az esetről a Marie Claire című folyóirat is beszámolt: „Netes lincselés vagy társadalmi igazságszolgáltatás” címmel, 2020. aug. 20.) De Rowling válaszával nem ért véget a támadás: még többen estek neki, mire új könyvének kiadója közölte vele, hogy leállítja a kiadás előkészületeit, mert őt is támadják, a könyvkereskedők egy része meg bevonta Rowling könyveinek árusítását, mert ez a szemét társulat bojkottálni kezdte azokat a boltokat, ahol feltűntek Rowling könyvei a kínálatban. Vagyis e támadások már egzisztenciákat is fenyegetnek.

Ez a hisztérikus támadássorozat nemcsak a sussexi egyetemen, hanem másutt, például Oxfordban is előfordult. Mert mára ez egy elterjedt lejárató módszer: az interneten kipécéznek valakit és addig támadják plakátokon, twitteren, tüntetéseken, amig a tanár be nem adja derekát, bocsánatot nem kér, vagy éppen lemond tanári állásáról. A lejárató – „pofa be” – mozgalom neve: cancel culture, a közösségi médiában terjedő „igazságszolgáltatás”, magyarán a szólásszabadság durva támadása. (Free speech ellenes mozgalom…) Veszélyes ügy, mert a demokrácia alapjait rombolja, és tönkreteszi nagy álmunkat, nevezetesen, hogy az internet meg a közösségi média a szabadság otthona. Hát nem. A cancel culture – a „befogod a pofád” – mozgalom épp ezt a szólás- és véleményszabadságot igyekszik tönkretenni. Szomorú história a 21. században, Angliában, az egyetemi fellegvárakban.

info: https://metro.co.uk/2021/10/29/sussex-university-backs-trans-row-academic-despite-her-resignation-15509857/

CÍMKÉK: