Életre kelt betűk

|

Beszélő levelek a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Hazai és külföldi ismert emberek, színészek, történelmi személyiségek, művészek és irodalmárok leveleiből olvastak fel a Független Színművészetért Alapítvány előadói a Goldmark teremben, a Zsidó Kulturális Fesztiválon.

Makranczi Zalán         Fotók: Zsidó Kulturális Fesztivál

Fullajtár Andrea, Grisnik Petra, Makranczi Zalán és Simon Kornél hangján szólaltak meg a beszélő levelek. Az est háziasszonya Oláh Andrea rádiós műsorvezető, újságíró volt, aki saját történeteivel, olvasásélményeivel tette még színesebbé az estét.

Az előző év telt házas sikere után idén is kaptunk egy csokorra valót a világszerte ismert hírességek, hazai és külföldi színészek, írók és múzsáik, közéleti személyiségek és tudósok levelezéséből. A Beszélő levelek című előadás nemcsak egy felolvasóest volt, hanem olyan különleges utazásra válthattunk belépőt, amelynek során egyik percről a másikra a múltban találhattuk magunkat. Kedvenc írónk, költőnk, fiatalkorunk legmeghatározóbb dalszerzői életéből kaphattunk egy-egy mozzanatot, olyan intim perceket, melyekkel közelebb kerülhettünk azoknak a zseniknek az emberi oldalához, akiket elsősorban a szakmai nagyságuk miatt imádunk.  Életük legizgalmasabb, legviccesebb, legtragikusabb élményeinek leveleiken keresztül mi is részesei lehettünk.

Grisnik Petra

S ahogy ezeket a ritkán publikált gondolatokat hallgatom, egyik szemem nevet, míg a másik sírni kezd. Boldog vagyok, hogy megosztja velem Antoine de Saint-Exupéry felesége, hogy mennyire szerelmes férjébe, és még halála után is reménykedik, hogy visszatér hozzá vagy csak üzen majd, hogy hol várja kedvesét.  De szomorú is vagyok, hogy ez a csodálatos író és férfi már csak írásain keresztül lehet velünk. Ady leveleinél csak fokozódik bennem ez az érzés. Hiszen az idei repertoárban Antoine de Saint-Exupery és hitvese levelei mellett bepillantást kaphattunk a huszonegy éves Ady Endre és édesanyja levelezésébe, a Beatles együttes vezetőjének, John Lennonnak és kedvesének életébe azokból az évekből, amikor  a szerelmespár nem a közönség előtt élte mindennapjait, hanem visszavonult családi fészkük melegébe New Yorkban.

Ma, az internet és a közösségi médiák uralma idején mást jelent a levelezés, mint a nem is olyan távoli 19. században, amikor Ady írt édesanyjának vagy sógornőjének. A 21. század nagy emberei után Instagram-fiókjuk és Facebook-üzeneteik maradnak majd az utókorra.

CÍMKÉK: