„Az jó hírért, névért…”

|

Molnár Ferenc, Hudec László…

Idén is gazdag programokkal népszerűsítik a magyar alkotókat és műveiket a kulturális diplomácia külföldi intézményei, a Balassi Intézet vezetésével.

Hudec László építész 1893 (Besztercebánya) – 1958 (Berkely)

2018-ban is hangsúlyosak lesznek az évfordulós rendezvények, a nagy könyvvásárokon és fesztiválokon való részvétel. A programok tervezésekor a minőségre, az újszerűségre és a láthatóságra, a nagy vonzerejű, a média érdeklődését is felkelteni képes eseményekre helyezik a hangsúlyt, mondta el Hammerstein Judit, a Balassi Intézet vezetője.

Sanghajban Hudec László-emlékév lesz a metropolisz arculatát máig meghatározó nagy magyar építész Sanghajba érkezésének 100. évfordulójára. A Sanghaji Színművészeti Akadémia Hudec László életéről szóló színdarabot mutat be 2018 októberében a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együttműködve.

Az első világháborús centenáriumi rendezvények sorozatában 2018 őszén a párizsi Magyar Intézet kiállítást rendez magyar és osztrák hadifoglyok szibériai hadifogolytáborban készített művészeti alkotásaiból, amelyeket Theuwissen amerikai református lelkész hagyatékában találtak. A kiállításhoz tudományos konferencia is kapcsolódik.

A hagyományőrző huszárság kultuszát idézi fel az a kiállítás, amely 2018 márciusában nyílik Sepsiszentgyörgyön az 1848-49 forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján.

Molnár Ferenc 1878-1952 (1941-ben)

Az év talán legfontosabb (utazó) kiállítása Molnár Ferenchez kapcsolódik: április 18-tól látható majd a Balassi Intézetben, s kel vándorútra az „Én játszom, akár akarom, akár nem” című életmű-kiállítás. A tárlat a 140 éve született író életének helyszíneit mutatja be a grundtól a kávéházak és szerkesztőségek világán át a színházakig.

A Publishing Hungary program keretében 2018 novemberében Magyarország díszvendégként mutatkozik be a Ljubljanai Nemzetközi Könyvvásáron.

A nagy fesztivál- és  közönségsikereken túl számos program viszi a magyar film jó hírét szerte a világban. A bukaresti Magyar Intézet 2007-től mutatja be a Magyar Filmhét keretében a magyar filmkultúra legújabb produkcióit, teret adva a rendezők, producerek, színészek, filmforgalmazók közötti szakmai dialógusnak. Az idei, 12. Magyar Filmhetet november 11. és 18. között rendezik meg. A magyar film című programsorozat egész évben zajlik majd Pekingben, s Brüsszelben, Prágában, Delhiben és Párizsban is folyamatosan mutatnak be magyar filmeket.

CÍMKÉK: