A tetvek titkos élete

|

Szécsi Noémi: Tetű mese

Újra itt egy vagány, tabudöntögető mesekönyv.

B1404564

Amely kíméletlen nyíltsággal és szórakoztatóan töri meg a kínos csendet: Mocsok bácsi a tetűtársadalom „keresztapája”, a nyolc lábon járó élő legenda és egy lelkes kis kezdő serke (=tetűpete) párbeszédén keresztül ismerkedhetünk meg a tetvek természetével és a tetvekkel szembeni kegyetlen bánásmód hatékony részleteivel. Épp ideje volt már forradalmasítani és aktualizálni a témát tárgyaló, a diákéletet sanyarú rejtelmeibe kalauzoló klasszikus népmeséket, mint a Küzdelem az óriásbolhávalt, vagy a A tetű temetését.  Csak a konvenciókhoz ragaszkodók kedvéért hangsúlyozzuk itt ki, hogy réges-régen se gondolták úgy, hogy a téma nem érne meg egy MISÉT MESÉT.

E kis kötet nem kíméli a titkolózókat, ugyanakkor nem csak halálbiztos receptek tárházát adja a tetvek megsemmisítésére, hanem humorát és stílusát tekintve arra is biztosítékul szolgál, hogy felszámoljuk bennünk és gyermekeinkben a szégyent. A bevállalós szülők nem fogják megbánni, ha végül ezt viszik haza a könyvesboltból a gyermekeiknek. Roppant humorosan és ötletesen válik ez a munka oktató jellegű könyvecskévé, ahol a lelkes kis serkével a könyvvel ismerkedő gyerekek együtt tanulják meg, hogy mi az, ami elősegíti, és mi az, ami hátráltatja a tetvek megjelenését, elterjedését. Persze a gazdatestek esetében a feltett kérdés cserélendő:

„-Kik a mi legnagyobb ellenségeink?

-A vegyszeres tetűírtók,

az elektromos tetűfésűk,

az éles szemű védőnők

meg a szívós szülők…

 

-És kiben bízhatunk? Már azon túl, hogy senkiben.

-Hát a ritkán hajat mosókban,

az agykontrollban

meg az aromaterápiában…

-A titkolózó szülőket és a félős gyerekeket kifelejtetted, öcskös”

A történetből továbbá az is kiderül, hogy a majmok, a madarak meg macskák után a tetvek tervei között is szerepelt a világuralomra törés és komoly sikereket értek el ez ügyben. A mozgalom élére a töri órán vérszemet és Napóleon-komplexust kapó (az illusztrátor által is Napóleon-uniformisba öltöztetett) Mocsok bácsi állt.:

„A suliban a legjobban a törióra érdekelt. Kényelmesen elhelyezkedtem a hajvonal és a homlok találkozásánál, és hallgattam, amit a tanár a történelem nagy hadvezéreiről mesélt. Úgy döntöttem, nem leszek szerény, a jövőben én is világuralomra törekszem. Nekünk tetveknek minden képességünk megvan a hatalomszerzéshez.

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő.

Az én életemben ez Para Zita volt, a legtetűbb nő, akivel valaha találkoztam. Rögtön összevillant a tekintetünk, és éreztük, hogy közösek a céljaink: először csak egy tetves osztály, aztán egy tetves iskola, aztán egytetves kerület, egy tetves város… és ki sem merem mondani… De megcsináltuk!”

A tetű „tetűtermészete” és karrierje ironikus módon épp úgy bontakozik ki, hogy megfigyeli az embert, ismerkedik az emberiség történelmével, s elsajátítja a sikeres, nagyhatalmú emberek viselkedésmintáit és gondolkodásmódját. A kiosztó és egyben hangulatjavító poénkodás hovatovább nem csak a konkrét parazita körüli problémákat piszkálja meg, hanem eljátszik annak szimbolikus-átvitt értelmével is. A tetűség – azaz a helytelen magatartási formák – sokkal cikibbé válnak itt, mint az, hogy az ember lányának/fiának tetves lesz a feje.

A történet csattanójával Szécsiék a modern technikának is beintenek: a kicsi serkét azért éri a korai halál, mert ahelyett, hogy a könyv tanulsága szerint megpróbálna mindig résen lenni és láthatatlanságra törekedni, belefeledkezik az ez ellen reménytelenül tiltakozó Mocsok bácsival a közös selfiezésbe.

A gazdagon illusztrált, képregényszerű kötet könnyen sikeres lehet a célközönség körében, hisz mind a rajzok, mind a nyelvi megformáltság tekintetében lépést tartanak a mai gyermekgeneráció ízlésvilágával, ugyanakkor meg van benne a lehetőség arra is, hogy a találó stílus által alakíthatnak egy kicsit annak gondolkodásmódján, értékrendszerén. Szécsi Noémi szerzőként telitalálat, ahogy az illusztrátor P. Szathmáry is: mindketten sziporkázóan, üdítően jó érzékkel, stílusosan rántják le a leplet a tetvek titkos életéről.

CÍMKÉK: