Fotográfusok Egerben

|

Szebeni Műhely lett az alkotótelep neve

Játsszunk! Ha kérhetem. Nézzék meg az alábbi fotókat, ne olvassák el a képaláírást, és próbálják meg kitalálni, ki készítette a képeket.

Bánkuti András: Egercsehi – Portré 2017

Könnyítésként mellékelek egy névsort: Bánkuti András, Bácsi Róbert László, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hossala Tamás, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz-Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett és Szántó György.

Bácsi Róbert László: Mirjam és Abigél

Ha nem sikerül a párosítás, az egyáltalán nem biztos, hogy azt jelenti, önök nem ismerik eléggé a kortárs magyar fotográfia kiválóságait.

Benkő Sándor: Elhagyott életterek

Lehet, hogy a fotográfusok hagytak el néhányat a rájuk jellemző karakterjegyekből. És az sem biztos, hogy mindig „egyformán” fényképeznek.

Dobos Tamás: Szénelosztó

De azért játéknak jó az ilyen, s esetünkben kissé indokolt is, hiszen az Egri Műhely 2017 Fotóművészeti Alkotótelep ebben az évben nem az adott városra, hanem a fotósokra koncentrált.

Fazekas István: Hero jet. Nagyvisnyó, 2017

Szebeni Andrásnak, az alkotótelep alapítójának és művészeti vezetőjének idén az volt a kérése, hogy minden résztvevő a saját magára leginkább jellemző stílusban, felfogásban, formában készítsen képet Egerben és környékén.

Fejér Gábor: Egri vár

Olyan fotókat várt tehát, amelyeknek láttán a kortárs magyar fotográfiában jártas nézők a képaláírások, a szignók nélkül is ráismerhetnek az alkotókra. Ez nem volt könnyű feladat, hiszen az ilyen munkához félre kell tenni a rutint, magába kell mélyednie az embernek.

Gaál Zoltán: Dobó tér

Nem témát kell keresni, hanem úgy járni-kelni az utcákon, hogy a folyamatosan bevillanó képek közül a leginkább tetszőt kell megragadni.

Hossala Tamás: Bélkő

Azt, ami nemcsak jó, de a fotós szívéhez leginkább közel álló képet eredményezi. Ez pedig nem sikerül parancsszóra, voltak is, akik bizony beszorítva érezték magukat az alkotótelep két hetébe, s hogy mennyire jól oldották meg a feladatot, azt a nézőknek kell eldönteniük.

Kiss-Kuntler Árpád: Nationalism

A fotók nemcsak az Art7 oldalán tekinthetők meg, november végéig látható kiállítást rendeztek a legjobb darabokból az egri Forrás Hotelben, ahol a résztvevők is otthonra leltek az alkotótelep ideje alatt.

Mandur László: Eger up there

A Hunguest Hotels Zrt. harmadik éve bőkezű támogatója az alkotótelepnek, szállást és teljes ellátást kínál a fotográfusoknak, hogy nekik valóban csak az alkotással kelljen foglalkozniuk. Cserében professzionális kidolgozású fotográfiákat kap, s meg is alapította belőlük a Hunguest Fotográfiai Gyűjteményt, aminek anyagából már több kiállítást is szerveztek.

Móricz-Sabján Simon: Sreet workout Eger, 2017

Szakmai támogatóként a Fujifilm Magyarország Kft. állt a műhely mellé, az adminisztráció terheit pedig a MÚOSZ vállalja minden évben.

Németh György: Dobó tér

A három esztendeje alapított műhely idén ősszel, a résztvevők közös akarata nyomán nevet változtatott, s az aktuális helyszínt adó városok helyett az alapító, Szebeni András nevét vette fel.

Reviczky Zsolt: Egerbakta III.

A Szebeni Műhely ez évi alkotásait látva talán az a leginkább szembetűnő, milyen sok a fekete-fehér alkotás.

Szabó Bernadett: No. 17

A fotográfiát kedvelő nézelődőnek bizonyára érdekes lehet elgondolkodni azon, hogy a mai technika és az ezerszínű valóság lehetőségei közepette miért tartja sok fényképész az önkifejezés fontos eszközének a két színre redukált képeket.

Szántó György: Dobó tér, esküvő

A tárlat 2017. november 30-ig tekinthető meg Egerben a Hunguest Hotel Flórában

Szegedi Műhely 2015

Tapolcai Műhely 2016

CÍMKÉK: