Markovics Ferenc fotókiállítása a Mazel Tovban

|

Zsidó Művészeti Napok

Képeinek titka valamiféle közvetlenségben rejlik

Fotó: Németh Andrea

Óriási életmű, sokezer fotó, amelyből az Országos Szinháztörténeti Múzeum és Intézetbe is jutott majd tizenkétezer. Archívum-gazdagító képek, mert Markovics Ferenc 1969 és 1986 között a Mafilm standfotósa – mintegy ötvennégy játékfilm (pl. Szerelmesfilm, Macskajáték, Csontváry), nemzetközi televíziós produkciók fotózása fűződik a nevéhez -, s 1986 és 90 között ő volt a Film Színház Muzsika művészeti és képszerkesztője. Ismerte a művészetet, nemcsak a művészeket. Műveltsége és szelídsége megnyitott előtte jóformán minden kaput. Jogász édesapja képeinek laborálásától jutott el a Balázs Béla-díjig és az érdemes és kiváló művész címig.

Fotóművész és fotóriporter volt, aki mások munkáját is fontosnak tartotta, s tisztséget vállalt a fotóművészek és a fotoriporterek szövetségében, kuratóriumi tagja volt a Sajtófotó Alapítványnak is. A hatvanas évektől jelentek meg írásai fényképészeti kérdésekről és a pályatársakról. Szakkönyvei közül talán a legjelentősebb a Fények és tények (2007). Mintegy hatvan képzőművész kiállítási katalógusának, illetve a róluk szóló könyveknek a fotóanyagát készítette el. Utolsó könyves munkája a gyerekkori barát Baranyi Ferenccel közös kötet: az Alkonyati zsoltár (2019).

Képeinek titka valamiféle közvetlenségben rejlik. Aki tudja, hogy fotózzák, az fotómodellként viselkedik: beáll, beül, hogy minél előnyösebben örökítsék meg. „Viselkedünk” az eszköznek. Markovics legtöbb portréképe egészen más, mesterkéltség nélküli, telve természetességgel.  Nemcsak a szépet fényképezte. A Baba utcai ház kötetébe azokat a képeit gyűjtötte, amelyek a vastüdőben élők mindennapjait örökítette meg.

A Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) és a Szépírók Társaság szervezésében Irodalmi Pub Crawl a Hétkerben – itt az éttermek  – Mazel Tov, Instant-Fogas Komplexum, Kisüzem, Központ, Gólem Színház, Büfé –  hívják meg egy-egy estére a Szépírók Társaságának tizennégy tagját, akik az érdeklődő közönség gyűrűjében ülnek asztalhoz. A meghívott művészek: Babiczky Tibor, Baksa-Soós Attila, Borda Réka, Cserna-Szabó András, Halász Rita, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kornis Mihály, Molnár T. Eszter, Müller Péter Sziámi, Németh Gábor, Spiró György, Varró Dániel, Závada Péter.

Az egyik helyszín a Mazel Tov, ahol egy kiállítással, nevezetesen Markovics Ferenc hetven képének bemutatásával gazdagítják a programot.

Markovics Ferenc kiállítása december 31-ig látható a Mazel Tov étterem falain

CÍMKÉK: