Isten, huskyk, havasok

|

Végh László kiállítása a 8F Galériában

A tavalyi Hemző Károly-díjas – ezt a díjat a harmincöt éven aluli fotográfusok érdemelhetik ki teljesítményükkel, amelyet a Szarka Klára, Korniss Péter, Bánkuti András alkotta zsűri választ a legjobbakból – rendezhetett kiállítást fotográfiáiból a 8F Galériában.  Fotósorozatának témája nem volt más, mint Kiss Attila katolikus pap, husky szánhúzó világbajnok életének jelenetei. Kiss Attilával a megnyitón találkoztam.

Kiss Attila: Az egyetlen katolikus pap vagyok egész Európában, aki ezzel a sporttal foglalkozik. Egy nagyszerű embert ismertem meg Végh Lászlóban, és ha megnézzük ezeket a fotókat, akkor azt látjuk, hogy szívvel lélekkel dolgozott rajtuk. A kutyák? Hát egy Jack London-regénybe illik a történetem. Amikor 2004-ben felszenteltek papnak, az egyik barátomnak lett egy alom kutyája. Vásároltam belőlük, egyet Édesanyámnak, egyet magamnak.  A papszentelés után Szászrégenbe kerültem. Ez egy szórványplébánia, hozzá tartozik tizenhat másik település. Volt olyan húsvét vasárnap, amikor tizenegyszer miséztem.  A kutyával szabad időmben foglalkoztam, s megtanult mindent, amit gondoltam, hogy egy kutyának tudnia kell.  De ugye, vannak kutyák és van a husky, ez egy külön kiadás. Két év után elkerültem Csíkszentmártonra – ez Úzvölgye (Valea Uzului) – s ott találkoztam a szánhúzó sporttal foglalkozó emberrel. Adott két kutyát kölcsön, hogy próbáljam ki. Szentmárton és Egerszék között nyolc kilométer van, de én azt több mint hat óra alatt tettem meg.

Fotó: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Sokkal többet nyomtam a szánt, mint amennyit húzták a kutyák. De kedvet kaptam hozzá, elkezdtem edzeni a kutyákkal. Azon a télen elindultam egy versenyen és harmadik helyezést értem el. Ez nagyon felbátorított. A következő évben már romániai bajnok lettem, közben elkerültem Segesvárra, és onnan már gondoltam, megnézem, külföldön hogyan is van ez. Elindultam és utolsó lettem. Nagy élmény volt azért is, mert láttam, hogy mások hogyan dolgoznak.  Már 2015-ben ezüstérmes lettem a világbajnokságon, s a száraz versenyeken is ezüstérmes lettem.  Az Olaszországban 2017-ben megrendezett világbajnokságon lettem az első. Az első magyar érmet hoztam el, hiszen magyar színekben versenyeztem.

Sportolnak más katolikus papok is. Mit szóltak feljebbvalói ehhez a sporthoz?

Kezdetben hallottam megjegyzéseket, nem voltak ezek negatívak, csak inkább csodálkozók. Miután világbajnok lettem, ez megváltozott. Az jó, ha valaki a hivatását megélve még valamiben minőségit teljesít. Hogy lehet összeegyeztetni a papságot az egész sporttal? Hol van a kutya a bibliában? Ez is egy hitvallomás. Ha megnézzük a Bibliát, az Istennel való találkozás, akár Krisztus táborhegyi színeváltozása, akár Mózes Istennel való találkozása, mindig a hegyen volt. Ezt a sportot nem lehet máshol űzni, csak a hegyekben.  Ki kell vonulni a természetbe, ahol Isten egészen közel van, tehát így.

Isten, huskyk, havasok
Végh László  kiállítása
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ –  8F Galéria
Kurátor: Szarka Klára
Megtekinthető: 2021. november 5. – 2022. január 9.

CÍMKÉK: