Fotóikonok

|

Budapest Fotófesztivál

Idén is harmincöt-negyven galéria várja, hogy befogadja a fotófesztivál kiállításait.

Fotofeszt Letizia Battaglia Valentina

Akárhogy is, idén is lesz fotófesztivál, március 27-től, immáron az ötödik. Öt évvel ezelőtt határozta el Mucsy Szilvia fotográfus és Somosi Rita művészettörténész, hogy fesztiválja lesz a fotográfiának. Szarka Klára fotótörténész nagy ismeretanyagával és tapasztalatával segítette őket, hogy a gazdag programsorozat évente, sok-sok helyszínen, igazi ünnepe legyen ennek a művészeti ágnak.

Fotofeszt © María Paula Martínez – Mexikó mély színei

Tavaly éppen a programsorozat kellős közepén érkezett a pandémia.  Paolo Ventura Velencei történetekje még megnyílhatott a Műcsarnokban, de a közönség nem örvendezhetett sokáig a látnivalónak. A résztvevő galériák alkalmazkodtak a körülményekhez, s vagy az online-t, vagy pedig a kiállítás idénre halasztását választották.  A Kiscelli Múzeumban is megnyílt a pályázati anyagokból rendezett Testkép kiállítást – nagy nevek képeivel, mint például Timár Péter filmrendezőé és a fiatal tehetség Szombat Éváé -, s a körülmények okán, meghosszabbítottan, még ősz közepéig látni lehetett.

Fotofeszt Mészáros László: Vacsora

Az idei kortárs téma az Életkép volt, amelyre több mint kétszáz pályázat érkezett, s ennek is a Kiscelli Múzeum ad majd helyet.  A harmincöt év alatti fotográfusok számára meghirdetett Fresh Meat fotópályázatra pedig idén több mint száz alkotó jelentkezett, a nyertesek kiállítását Kudász Gábor Arion rendezi – remények szerint – a szokásos helyszínen, a Hybridart Space Galériában.

Az idei nyitókiállítást is a Műcsarnokba tervezik. Különlegessége, hogy nem egy művész, hanem a Howard Greenberg Galéria gyűjteményéből láthatunk Fotóikonok címmel válogatást. Az intézmény és munkássága nem ismeretlen a hazai közönség előtt, mert például európai képviseletük, a diChroma photographyn keresztül gyönyörködhettünk John Malkovich és Sandro Miller fotográfiáiban. Remélhető, hogy az idei bemutatóra a kurátor, Anne Morin is eljöhet.  A fotótörténeti kiállításon negyvenegy fotográfus hetvenegy ikonikus alkotását láthatja a magyar közönség, – többek között Berenice Abbott, Araki, Lilian Bassman, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton, Man Ray munkáit, csakúgy, mint a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi képeit.

A Budapesti Fotófesztivál központja, a Budapest Projekt Galéria két kiállítást is rendez. Itt lesz tervek szerint a Pictorial kollektív – fiatal fotóriporterekből álló csapat – tárlata. Az ő kiállításukkal és könyvbemutatójukkal indul a program, a második szakaszban a Portugál Intézet anyaga lesz látható, és beszélgetős műsorok is lesznek ezen a helyszínen.

Idén is harmincöt-negyven galéria várja, hogy befogadja a fotófesztivál kiállításait.

A fesztivál 2017-ben indult rendezvénysorozata nemzetközi fotókiállításokkal, szakmai és közönségprogramokkal tölti meg a múzeumokat, galériákat, nemzetközi kulturális intézeteket.  A magyar fotográfia olyan színvonalú, hogy méltó erre a megkülönböztetett figyelemre. A főváros támogatásával megvalósuló fesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Budapest Főváros Önkormányzata humán főpolgármester-helyettese. Munkatársak: Mucsy Szilvia fotográfus, a fesztivál igazgatója Somosi Rita művészettörténész, a fesztivál kurátora Szarka Klára fotótörténész, a fesztivál kurátora Kocsány Kornél projektkoordinátor.

Nyitóprogram: Fotóikonok – a fotóművészet világklasszisaival –  a Műcsarnokban, március 27-én.

A tavalyi év összefoglalója:

CÍMKÉK: