Azok a rockzenészek

|

Ahogyan Szalay Zoltán látta őket – Óbudai Társaskör

„Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj, és akkor jó kép születik!”
Szalay Zoltán fotográfus (Budapest 1935–2017)

Omega

Szalay Zoltán Pulitzer-, és Táncsis Mihály-díjas fotográfus gazdag életművéből több tucat témában sok-sok kiállítás megrendezhető. Ő sok újságnál, folyóiratnál végzett fotoriporteri munkásságával, több évtizedes oktatói munkásságával is kiemelkedőt alkotott, de neki köszönhetjük a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás kiötlését (a 40. évfordulót ünnepelték idén, a 40 évet bemutató kiállítás a Robert Capa Központban volt, a 40. évfordulós pedig a Nemzeti Múzeumban) és harminc évig szervezését.

Zalatnay Sarolta

Ez a harminckilenc kép, amelyet az Óbudai Társaskör galériájában mutatnak be, egy válogatás, amely a magyar könnyűzenei élet mind ez ideig legnagyobb változásának ikonikus alakjait idézi meg. Táncdalfesztiválnak hívták az eseményt, de amikor Kovács Kati szenvedélyesen énekelte, hogy nem leszek a játékszered, s Zalatnay Sarolta pedig azt, hogy nem várok holnapig (az őt kisérő zenekar az Ős-Omega), mindenki tudta, hogy egy új korszak jött el. Ez a generáció már nem akarta a háborús sebeket, amelyekkel apáik küszködtek, s a megfélemlítettséget.  Olvashatták az Üvöltés című antológia verseit (megjelent 1966-ban), a Nagyvilágot (benne Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovicsát), Sartre-ot, Camus-t, s nem érdekelte a reszkető hold a tó vizén. Az Illés kellett vagy az Omega.

Az Illés a Táncdalfesztiválon, 1968

Szalay Zoltán fotóin a rock-, könnyű- és jazz-zenészek (Zorán, Vukán György, Malek Miklós, Pege Aladár, Berkes Balázs és sorolhatnám), ahogy ő látta őket.  Fiatal arcok, daccal és öntudattal teli tekintetek, mert tudták önbecsüket. Nemcsak a zene forradalma volt ez, hanem egy újfajta világlátásé.

Szalay Zoltán 1981

A kiállítás egyik megnyitója Bajnai Zsolt volt, a beat-korszak blog szerkesztője, a kiállítás kurátora,  s megszólalt László Ágnes újságíró, Szalay Zoltán özvegye. A megnyitót pedig Debreczeni Ferenc, Ciki, az Omega Együttes (1971-től) dobosa mondta.

A tárlat nyolcvan képe két hónap múlva Marosvásárhelyen, három hónap múlva Debrecenben, négy hónap múlva Tatán látható majd.

A kiállítás megtekinthető 2022. július 30-ig (keddtől szombatig 15-19 óra között) Óbudai Társaskör Pincegaléria (Budapest III., Kiskorona u. 7.)

A kiállítás digitálisan is megtekinthető a poptortenetiemlekpont.hu oldalon

CÍMKÉK: