Lát-Lelet

|

A Szebeni Műhely jubileumi fotótárlata a Magyar Nemzeti Múzeumban

A World Press fotókiállítással egy időben nyílt meg a Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotóközösség tárlata a Magyar Nemzeti Múzeum impozáns termében.

A Szebeni Műhely 2019-ben: (felső sor balról) Gaál Zoltán, Fejér Gábor, Kiss-Kuntler Árpád, Fazekas István, Móricz-Sabján Simon, Dobos Tamás, Reviczky Zsolt, Hossala Tamás, Németh György, Bácsi Róbert László. Középső sor: Szántó György, Szabó Bernadett, Benkő Sándor. Ülő sor: Bánkuti András, Keleti Éva, Szebeni András, Hajdú Éva, Kincses Károly

A műhely öt évvel ezelőtt jött létre Szebeni András (1946-2020) Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Érdemes művész kezdeményezésére és szervezésében. Ő volt az, aki támogatóként megnyerte a Hunguest Hotelst, s meghívott tizenöt, munkásságával már bizonyított fotográfust, hogy két hétig nyugodt körülmények között alkossanak. Az elkészült képekből a műhelyvezető és Kincses Károly választotta ki azokat a képeket, amelyek a Hunguest Hotels Fotográfiai Gyűjtemény tulajdonába kerültek. A különféle területeken munkálkodó és különböző művészi hitvallással dolgozó fotográfusok 2015-ben Szegeden, 2016-ban Tapolcán, 2017-ben Egerben, 2018-ban Galyatetőn, 2019-ben Gyulán alkothattak.

Ez a kiállítás öt év munkája, amit az évek során elkészült több tízezer képből választottak ki.  A képek különlegessége, hogy az alatt a két hét alatt születtek, amit az alkotóműhely kínált tagjainak, s amelyben teljes szabadsággal dolgozhattak. Míg a fotográfusoknak a napi megélhetésért rohangálniuk kell a különböző helyszínekre a stadiontól a bányáig, vagy színházi előadásig, addig itt a két hétben a teljes ellátás mellett kötetlenül alkothattak.

Fazekas István © „Arccal a fény felé”, Szeged, 2015

A munka Szebeni András halála után sem szakadhatott meg, s tovább folytatják a Fujifilm Magyarország szakmai és a MUOSZ adminisztratív támogatásával. A Szebeni Műhely tagjai: Bácsi Róbert László, Bánkuti András, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Hossala Tamás, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László (elhunyt 2020-ban), Móricz Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett, Szántó György. A műhely tiszteletbeli tagjai Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész, Kincses Károly fotómuzeológus és Hajdu Éva fotográfiai szakíró. Egy ember kivételével mindenki folytatni akarta a közös munkát. Eldöntötték, hogy kinyitják a műhelyt, s lehetőséget biztosítanak arra, hogy aki akar, részt vehessen a munkában.  A mindenkori tagok titkos szavazata nemcsak a felveendőkről dönt, de arról is, hogy ki maradhat bent a következő évben és ki nem. Kizárólag a színvonal és a teljesítmény számít. Ez lehet biztosítéka annak, hogy a műhelyben továbbra is csak a legkiválóbb alkotások szülessenek meg.

A kiállításon nyolcvanhárom mű fért el a bekért nyolcvannyolc alkotásból.  Mivel az első évben még nem volt méretbeli meghatározás, így ezért itt egészen kicsi és nagy méretű képek is láthatók.

A  kiállítás szervezője Kiscsatári Marianna, rendezője Bak Andrea és Kincses Károly. Biztos kézzel, gyönyörű kiállítást rendeztek

A Lát-Lelet. A Szebeni Műhely jubileumi kiállítása tizenöt  magyar fotóművész alkotásaiból megtekinthető október 25-ig.

Szebeni Műhely

CÍMKÉK: