Emberi jogi díjat nyert a Könnyű leckék

|

Zurbó Dorottya dokumentumfilmje

Zurbó Dorottya Könnyű Leckék című dokumentumfilmje két díjat is nyert a hétvégi ZagrebDox fesztiválon. A film az ifjúsági zsűri különdíja mellett a rangos Movies That Matter zsűri díját is elnyerte.

A zágrábi dokumentumfilm fesztivál ifjúsági zsűrije különdíjjal jutalmazta Zurbó Dorottya alkotását, indoklásában méltatva a Könnyű leckék című portré „egyszerűségét és mozifilmszerűségét”.

Zurbó Dorottya első önálló rendezése egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezd Magyarországon. A több mint száz dokumentumfilmet felvonultató ZagrebDox fesztiválon a rangos emberi jogi díjat, a Movies That Matter zsűri díját is Zurbó Dorottya filmje nyerte el.

A Movies That Matter-különdíj indoklása:

„A Könnyű leckék egy fiatal szomáliai menekült erőteljes és személyes története, aki Magyarországon találja magát. A kiváló dramaturgia és vágás alátámasztja Kafia magányos útját. Az identitásról, elfogadásról és új otthon találásáról szóló, árnyaltan felépített személyes történet egyetemes kérdéseket tesz fel arról, hogyan találhatjuk meg helyünket a világban, ha nem térhetünk vissza oda, amit egykor otthonunknak hívtunk. A helyzet súlya és a nehéz döntések ellenére Kafia rugalmassága, ereje és sugárzó lénye miatt az előtte tornyosuló akadályok könnyű leckéknek tűnnek. Lenyűgözött minket lelkiereje, mellyel megpróbált emberséget találni a világban, holott egyszer már elveszített mindent.”

A Könnyű leckék az Inkubátor Programban készült, az Éclipse Film gyártásában, világpremierje nagy siker volt a locarnói filmfesztiválon.

A hazai mozikban október 11-én mutatta be az ELF Pictures.

A Könnyű leckék a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: