Elindult a XI. Friss Hús Rövidfilmfesztivál

|

Június 1-7-ig a Puskinban és a Városháza udvarban

A június 1-én kezdődő Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál az év legjobb hazai és nemzetközi rövidfilmjeit mutatja be. A fesztiválon a jelen és közeljövő tehetséges filmes alkotóit ismerheti meg a magyar közönség, az idei műsor ráadásul rekordszámú cannes-i és annecy-i versenyfilmmel és rengeteg kísérőprogrammal kecsegtet.

A XI. Friss Húson közvetlenül a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon tartott világpremier után Magyarországon a Friss Hús-on mutatkozik be Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje, amely a fesztivál Arany Pálma díját is magáénak tudhatja.

Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot. Buda Flóra Anna előző filmjével, az Entrópiával díjat nyert a Berlinalén, és szerepelt a Friss Hús-on is: A 27 című kisfilm tervét 2021-ben a Friss Húson pitchfórumán prezentálták.

Buda Flóra Anna: 27

A Friss Hús magyar versenyfilmes programja idén külünösen sok nemzetközileg is elismert alkotást mutat be: Mira Zénó MOME diplomafilmje, a Fox Tossing Annecy-ba kapott meghívást, a hazai közönség így még a nemzetközi premier előtt láthatja. Erhardt Domonkos a 73. Berlinale Generation programjában szerepelt a Szemem sarka című filmjével, ami egy buszozás történetét meséli el, ahol egy fiú és egy lány tekintete találkozik. A tavalyi cannes-i filmfesztiválon bemutatkozó és Friss Hús-on is sikerrel szereplő Szelestey Bianka új filmje, a Pragma is látható lesz a Friss Húson.

Szelestey Bianka: Pragma

A XI. Friss Hús magyar versenyfilmjeiben a tehetséges fiatal színészek mellett a szakma legismertebb alakjai is feltűnnek. Gubik Ágnes Erzsébet Krisztina királynét alakítja a Mária Terézia szül című filmben, Gazsó György, Keresztes Tamás és Trill Zsolt parádés alakítását láthatják a nézők A Kis Hatalmasokban. A Csókot kaptam az ördögtől című alkotásban Molnár Piroska cigányasszony szerepében tűnik fel, Kováts Adél tizenéves lányait egyedül nevelő anyát alakít az Affrikátában.

Ónodi Eszter, Nagypál Gábor (Aranyélet), Vilmányi Benett (Larry, Zanox) és Patkós Márton (A besúgó, Veszélyes lehet a fagyi) szerepelnek az extrém ambíciókról szóló SÁTÁN című filmben. A Vigyél el – Take Me Away Döbrösi Laurát (Társasjáték, Aranyélet), Török-Illyés Orsolyát (Ernelláék Farkaséknál, Macerás ügyek) és a tavalyi Friss Csillag Nagy Katicát vonultatja fel.

Belső Marcell - Sátán

Belső Marcell – SÁTÁN

Részletes információk a Friss Hús programjairól a fesztivál weboldalán elérhetőek.

A XI. Friss Hús vetítéseire a Puskin mozi jegypénztárában és honlapján lehet jegyet váltani!

A Városháza szabatéri vetítőhelyszínén júni 1-7 között minden este egy magyar versenyfilm blokkot vetítenek le, a jegyek a Tixa oldalán érhetők el.

A teljes versenyprogram:

27 (Rendező: Buda Flóra Anna)

Affrikáta (Rendező: Gyimesi Anna)

A fürdés (Rendező: Nagy Dániel)

A kis hatalmasok (Rendező: Karácsony Péter)

A királylány (Rendező: Bóna Jakab)

A lazac (Rendező: Kertész Viktor)

Apajegy (Rendező: Benkó Tamás)

A szív kertje (Rendező: Hegyi Olivér)

Az úszó (Rendező: Bögi Máté)

Caravan (Rendező: Szabó Szonja)

Csókot kaptam az ördögtől (Rendező: Derzsi Mátyás)

Dub Hard: Keményre hangolva avagy a Pannónia Szinkronstúdió kirablásának kegyetlen és igaz története (Rendező: Dér Zsolt)

Einstand (Rendező: Kölcsey Levente)

Fox Tossing (Rendező: Mira Zénó)

Kaktuszember (Rendező: Rudolf Olivér)

Ketten (Rendező: Bera Viktória)

Ki mint veti ágyát (Rendező: konkol Máté)

LIGHTS (Rendező: Palotás Adél)

Mária Terézia szül (Rendező: Cibulya Nikol)

Nikó (Rendező: Korom Anna)

Nyugalom megzavarására alkalmas (Rendező: Dóczé Péter)

Pitvarszk (Rendező: Varga Gábor)

Pragma (Rendező: Szelestey Bianka)

Reggel (Rendező: Botos Dániel)

Remete sziget (Rendező: Mariai Gábor)

Rókavadászat (Rendező: Sándor Lili Dorottya)

Sárkánykor (Rendező: Farkas Marcell)

SÁTÁN (Rendezők: Csihar Arion, Belső Marcell)

Szemem sarka (Rendező: Erhardt Domonkos)

Széllel szemben (Rendező: Chilton Flóra)

Te, aki vagy (Rendezők: Holczer Sára, Imre Ábris)

Utolsó Napunk (Rendező: Szabó Balázs Mihály)

Valóság Filter (Rendező: Nagy Ádám)

Vigyél el (Rendező: Oláh Kata)

CÍMKÉK: