A szuperszexi kémnő

|

Vörös veréb

Jennifer Lawrence egyedfejlődése eléri csúcspontját, és a történet végén már annyira gonosz, lelketlen és természetesen szuperszexi, hogy bárkit képes szemrebbenés nélkül halálba küldeni.

Jennifer Lawrence

Jason Matthews egykori hírszerzőtiszt 2013-ban megjelent nagy sikerű regényének, a Vörös verébnek a filmadaptációja kis túlzással nem szól semmi másról, mint hogy valóban nálunk, nőknél van a „varázspunci”, és ha nem is félünk használni, megkaphatunk mindent, amit csak szeretnénk.

Történetünk főszereplője a híres moszkvai  Bolsoj Színház prímabalerinája, Dominika Jegorova (Jennifer Lawrence), akinek szépreményű táncos karrierjét egy váratlan és végzetes sérülés derékba töri. Súlyosan beteg édesanyjának kezelése rengeteg pénzbe kerül, így a lány kénytelen elfogadni az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (azaz a KGB jogutódjának) dolgozó nagybátyja, Vanya Jegorov (Matthias Schoenaerts) mindent fölülíró ajánlatát.

Dominika hírszerzésnek induló munkája viszont olyannyira rosszul sül el, hogy a lánynak nem marad más választása, mint elbúcsúzni addigi életétől és bevonulni a „verébképzőbe”. Abba a titokzatos kémneveldébe, ahol a csinos, fiatal lányokat és fiúkat arra trenírozzák, hogy testüket és a fülledt, gátlástalan erotikát felhasználva csiholjanak ki információkat az ellenségből.

Ám a képzés hitelessége már az első másodpercekben kérdésessé válik, amikor megjelenik Matron (Charlotte Rampling), mint a nullához konvergáló szexuális energiájú ötvenes tanító néni. Aki a bizarr emberi vágyak, az aberrációk, a gátlástalan erotika tantárgyakból néha megalázó módszerekkel kezdi okítani a látszólag minden szexustól megfosztott szűz verebeket. De az egyébként is lelketlennek, frigidnek tűnő exbalerina hamar és profin elsajátítja az általa csak „kurvaképző”-nek, vagy „varázspunci gyárnak” emlegetett iskola követelményeit, így azonnal megkapja első megbízatását, s álnéven, egy amerikai CIA-tisztet követve Budapestre érkezik.

A szövevényes történet néha nehezen követhető és meglehetősen unalmas. A film rendezője, Francis Lawrence nagy színészi pillanatokat akart megmutatni a nagytotálban fotografált, könnyes szemmel a kamerába mondott életigazságokkal. Ám próbálkozása hamar kudarcot vall, már a történet ívét sem képes rendesen felépíteni, így annak, aki nem olvasta a regényt, néha fogalma sem lehet róla, hogy éppen mi és miért történik. A szerencsétlen néző így magára marad az unalommal leöntött frusztrációval, egészen a film csalódást keltő záró jelenetéig. Majd a stáblista végén kielégületlenül állhat fel székéből, hiszen a cselekmény végi nagyjelenetben sem kap választ a karakterek motivációira. Dominika Jegorova egyedfejlődése eléri csúcspontját és a végén már annyira gonosz, lelketlen és természetesen szuperszexi lesz, hogy bárkit, akár a saját nagybátyját is képes szemrebbenés nélkül a halálba küldeni.

Az erotika erejét kiaknázó film hiába akarja mindennél jobban meglovagolni a szexualitás hatalmát, még Jennifer Lawrence szó szerint lovagló jeleneteivel sem éri ezt el. Sokkal inkább öncélú erőszakként értelmezhetőek ezek az aktusok, mint kéjjel teli egymásba olvadásként. Francis Lawrence filmje tehát nem a pornó határainak súrolása miatt kapta meg a tizennyolcas karikát, hanem a gyomorforgató, már-már ízléstelen vérfröcskölés, az élő emberről való bőrlehántás és a kegyetlen kínzási jelenetek miatt.

A Vörös veréb tipikusan az a film, amelyben a rendezőnek nem sikerül a sztorit kellőképpen vászonra adaptálni. Így aztán film műfaja sem egyértelműen meghatározható. Thrillernek látszik, ám ahhoz nem elég felkavaró, ahogy akciófilmnek sem. Mindezek mellett drámai motívumok is tarkítják a 142 perces mozit. Teljes a káosz. Némi bájt kölcsönözhetne a műnek az orosz akcentusú beszéd, ám az is odavész a silány magyar szinkron miatt.

A Vörös veréb egyetlen értékelhető pontja a szépen fényképezett város, ahol a mindennapjaimat élem, Budapest. De ha már hazabeszélek, fontos megemlíteni, hogy nemcsak gyönyörű fővárosunk hozza a kötelezőt, hanem egy hazai szereplő is. Pethő Kincsőt, a HuniversArt Társulat tagját láthatjuk a Dominikát kihallgató tiszt szerepében.

A Vörös veréb a Magyar Film Adatbázison

CÍMKÉK: