Visszapillantó

|

Budapesti fotós rövidfilmek a nem is olyan régmúlt történetéből

Öt kép. Az elsőn Kádár János átöleli fogadására érkezett feleségét a Keleti Pályaudvaron, a másodikon, a Clark Ádám téren, Skarbit András kubikos vendégmunkás gázvezetéket szerel kollégáival ,  a harmadikon az arcán-fején is tetovált pillangós férfit ússzák körül bámészkodók a Széchényi fürdőben , a negyediken, a  Tavaszmező utcai pléhkrisztus előtt sétál el egy ősi mesterséget űző kifestett leány, az ötödiken   az Óbudai  Flórián-tér  legnagyobb háza előtt pózol Moszkvicsa előtt bundában Szabó Ildikó filmrendező és Soma Mamagésa.

Visszapillantó

Budapest százötven  éves története, pontosabban azok a pályázatok, amelyeket e témában kiírtak adta az ötletet a Capa Központ kurátorának Virágvölgyi Istvánnak, hogy munkatársaival elkészítsék ezt a sorozatot. Őt már régóta foglalkoztatta az, hogy életre keltse a készítő fotós segítségével a harminc-negyven évvel ezelőtti emblematikus képeket, vagyis, kiválaszt fotóst, annak egy fényképét és a felvétel elkészültének helyszínén beszélgetnek.

Nem volt könnyű dolga, mert a sok remek fotós közül kellett ötöt – most ennyire volt lehetőség – kiválasztania. A Közönség és a szakma által is nagyra becsült fotósok: Rédei Ferenc(Kádár a Keleti Pályaudvaron) , Korniss Péter ( Vendégmunkás a Lánchíd látványa előtt) , Urbán Tamás (az arcán és homlokán is tetovált, polgári nevén Deák Ferencet a fürdőben), Stalter György (a VIII. kerület érdesebb világának fotósa) és a Szilágyi Lenke  (övé a bundás-autós kettős portré). Bennük a kivételes minőségű felvételeiken kívül az is közös, hogy mindannyiuk munkásságában a kor hiteles érzékeltetése is megmutatkozott. Ezek a képek a történelmi viszonyokról, az akkori életről is árulkodnak, amelyben megszülettek úgy, hogy érzékletes a mai fiatalok számára is.  Ezeken a képeken ott a múlt, a valaha volt, nemcsak emlékként, de  zsigerileg is érzékelhetőn.

Visszapillantó

A helyszínek  – ez is szempont volt a választásnál – nem sokat változtak. Az elkészült rövidfilmeken a fotográfusok a kiválasztott fényképekkel a kezükben mesélnek a  kép készültének történetéről, a helyszínről és a képen szereplőkről. Kivételes élmény ez.

Visszapillantó… Rédei Ferenc, Korniss Péter, Urbán Tamás, Stalter György, Szilágyi Lenke fotóin a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek  Magyarországa hitelesen megtekinthető.

A filmek készítői: Virágvölgyi István, Dékány László, Huszár Orsolya, Bicsák Boglárka, Gelencsér Gábor Pál, Nyárai Gerzson, Varga Jennifer

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány támogatásával valósul meg.

Az egész filmsorozatot január  10-én a Capa Központban  vetítették. A kisfilmek a 24.hu-n szombatonként láthatók. Január 27-én vetítik az utolsót, de a 24.hu archívumában a teljes sorozat megtekinthető.

Józsa Ágnes

CÍMKÉK: