Veszprémi mozaikok

|

Makk Károly, Jancsó Miklós…

1980. június. Pécs, Miskolc, Kőszeg, Kecskemét mellett immár fesztiválvárossá vált Veszprém is. 1971-ben rendezték az első tévétalálkozót, aztán sokáig évente ide csődültek, nemcsak nyaralni, balatonozni a második filmes vonalba szorított mozgóképeket gyártó alkotók.

Fényes szelek

1960 nyara. Forog egy film Veszprémben. A város forgatókönyvi neve: Terény. Bájos szerelmi történet, még bájosabb női főszereplővel. Polónyi Gyöngyi bemutatkozása. Jobbnál jobb, hangulatos külső felvételek.

Fűre lépni szabad – Makk Károly üdítő mozgóképi dolgozatának ez a címe. Hogy a jelenkori Rómeó és Júlia történetvariációból kilóg a politikai lóláb – azt most hagyjuk homályban. Páger Antal rock and rollt jár a leányával, mai szemmel nézve ez sokkal izgalmasabb. Kovács Erzsi táncdalénekesnő búgja mikrofonba a Rejtély című, rövidesen slágerré váló betétdalt.

Fényes szelek

1968 nyarán Miki bácsi, azaz Jancsó Miklós a veszprémi várban és környékén forgatja a Fényes szeleket. Ott van a korabeli magyar színészgárda színe-java: Balázsovits Lajos, Kozák András, Drahota Andrea, Blaskó Péter, Bálint András. Politikai parabola egy megcsalt nemzedékről, a népi kollégisták generációjáról. Egy emberöltővel későbbi megcsalt nemzedék, a 68-as reformeszmékben hívők a kamera előtt és mögött. Aztán augusztus 21-én egy napra leáll a forgatás. A tankok eldöntötték a politika megváltoztathatóságába vetett hitet.

1980 június. Pécs, Miskolc, Kőszeg, Kecskemét mellett immár fesztiválvárossá vált Veszprém is. 1971-ben rendezték az első tévé-találkozót, aztán sokáig évente ide csődültek, nemcsak nyaralni, balatonozni a második filmes vonalba szorított mozgóképeket gyártó alkotók. A díjkiosztó gálaesten Vitray Tamás szinte vonszolja maga után a függöny elé a nagybeteg Mezei Máriát, aki a kortinába kapaszkodva, háttérben az oxigénpalack biztonságával mond el egy Ady-verset, az utolsó nyilvános fellépésén.

Fűre lépni szabad

Negyven év múltán újraindul a filmes mustra. 2020-ban még csak piknik, tavaly és idén már filmünnep fogadja június első dekádjában az ide utazó alkotókat és nézőket. A város, Veszprém városa nagy dobásra készül. Jövőre a királynék városa lesz Európa kulturális fővárosa.

Szurkolunk nekik.

A Fényes szelek a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: