Ünnepel a Kecskemétfilm

|

Ötven év gyöngyszemei a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon

A Kecskemétfilm 50. születésnapját ünnepli augusztusban a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A világszerte híres rajzfilmek készítői egy új alkotással, a Toldi frissen elkészült epizódjaival koronázták meg fél évszázados munkájukat. Három Oscar-jelölés és egy César-díj köthető a Filmstúdióhoz, ami egy egyetemi animátor képzés indítását és a Magyar Animáció Háza Múzeum létrehozását is tervezi.

Az idén 80 éves Mikulás Ferenc 1971-ben nyitotta meg a Pannónia Rajzfilmstúdió első vidéki stúdiójának kapuit Kecskeméten. Első nagy sikerüket a Vizipók-Csodapókkal érték el, melyet 46 ország vásárolt meg. A természet és a bolygónk védelmére tanító sorozat 2019-ben digitális formában is megjelent.

A Filmstúdió 1977-ben Jankovics Marcell vezetésével megalkotta a Magyar népmesék első epizódját. A több évados sorozat hungarikumként gazdagítja kultúránkat. „Elsősorban az volt a célunk, hogy korszerű formában megörökítsük azokat a néprajzi és irodalmi értékeket, melyekbe beleszülettünk, hogy közvetítsük a felnövekvő generációk számára is.” –  Mikulás Ferenc

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm alapítója és vezetője

Az 1980-as évek közepétől Mikulás Ferenc nemzetközi ösztöndíjrendszerrel frissítette fel a Kecskemétfilm világát. Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Franciaországból, Izlandról az Egyesült Államokból és Kanadából érkeztek ösztöndíjasok Kecskemétre.

1993-ban megalakult a Kecskemétfilm Kft. és az ezredforduló után megkezdték a 3D filmek készítését. A világszerte elismert filmstúdió számos nemzetközi megbízást kapott. Oscar-díjra jelölték a spanyol Chico és Rita, a francia-japán Vörös teknős és az ír Kells titka egészestés filmeket. A francia Loulou és az elképesztő titok César-díjat nyert.

A Kecskemétfilm és Mikulás Ferenc 2011-ben kiérdemelte a Magyar Örökség Díjat. A Filmstúdió kilenc munkatársát – köztük rendezőt, animátort és gyártásvezetőt – Balázs Béla-díjjal illettek.

Augusztus 11-15. között a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretein belül az elmúlt fél évszázad ikonikus jeleneteit idézhetik fel a látogatók. Ezt kiegészíti egy, az elmúlt ötven év munkáját összefoglaló kiállítás.

Mesék Mátyás királyról

Az 50 éves Kecskemétfilm animátor képzés indítását tervezi a Kecskeméti Neumann János Egyetemen a MOME közreműködésével. Emellett Kecskemétet a Magyar Animáció Háza Múzeum megnyitásával gazdagítanák.

CÍMKÉK: