Újra CineFest

|

Krzysztof Zanussi és Kerekes Vica a zsűriben

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 15. alkalommal, szeptember 14-23-ig várja a hazai és nemzetközi filmes szakembereket, alkotókat, színészeket, rendezőket, a filmszakma minden szereplőjét, természetesen a filmszerető közönséggel együtt.

Kerekes Vica         Fotó: Lenka Hatasova

Tavaly az Eastwood-lányt akarta látni mindenki a miskolci Cinefeszten. Annyira nagy volt a sztárlesési őrület, hogy amikor megálltam két helyi pasas mellett a zebrán, egyikük fejével felém biccentve fennhangon megszólalt: „na ez a nő is biztos valami filmes amerikai”, én meg nem akartam lerombolni az illúzióit, ránéztem az órámra és miután zöld utat kaptam, áttipegtem a zebrán, amolyan amerikai stílusban. A hajamat hál’ istennek felkapta a szél, hogy segítsen fenntartani a hollywoodi hatást. Idén nem tudom, hogy mi vár rám, de remélem, a fent említett férfiak megismernek és odajönnek autogramot kérni, de azzal is megelégszem, ha Krzysztof Zanussi mellett állva valaki az unokájának hisz majd. Merthogy az idei fesztivál játékfilmes zsűrijének elnöke Krzysztof Zanussi filmrendező lesz, aki hosszú és sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannes-ban, de jelölték Golden Globe-díjra is, majd megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot.

Zanussi az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakja, hiszen az egyik legintellektuálisabb, legműveltebb, legtisztábban fogalmazó, legfelkészültebb, legtöbb nyelven beszélő filmrendező. Hősei többnyire Közép-Európa történelmi és politikai viharaiban a tiszta, erkölcsös, az aktuális kortól és társadalomtól független, teljes élet lehetőségét keresik. Eddigi pályafutása alatt olyan sztárokkal dolgozott, mint Vittorio Gassman, Daniel Olbrychski, Christoph Waltz, Raf Vallone, Max von Sydow, Zbigniew Zapasiewicz, Maja Komorowska, Robert Powell vagy Valeria Golino. Világhírűvé vált filmjei között szerepel a Védőszínek, a Kristályszerkezet, a Spirál, az Imperatívusz és A nyugodt Nap éve. Alkotótársa, Sławomir Idziak, Zanussi 13 filmjét fényképezte, 2009-ben elnyerte a Jameson CineFest Életműdíját. Az idei fesztivál három remekművének (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans) vetítésével, mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg a legendás mester, Krzysztof Zanussi előtt.

Krzysztof Zanussi         Fotó: Mikolaj Rutkowski

A játékfilmes zsűri tagjai között találjuk Kerekes Vica színésznőt, aki Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A füleki, szlovákiai születésű művész mintegy hatvan filmben, tévéfilmben és tévésorozatban játszott, így többek között az One human minute, a Deckname Holec, a Milada, a Seven Days of Sin, a Die Freibadqlick, a Tranzitidő című alkotásokban is.

A játékfilm-zsűri tagja Christina Fon kanadai producer, akinek RUMBLE: The Indians Who Rocked the World című filmjét az idei CineFest versenyen kívül mutatja be; Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer; Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam fesztivál alapító elnöke és kurátora, továbbá Bernhard Wenger és Damián Vondrasek. Dudás Balázs is a helyet kapott a zsűriben, aki a tavalyi CineNewWave fődíját tudhatja a magáénak, Welcome című kisfilmjével azóta számos más díjat nyert itthon és külföldön is.

A szakmai zsűrinek idén sem lesz könnyű dolga, hiszen a reneszánszát élő magyar film és a jeles nemzetközi alkotások között több olyan mű is vászonra kerül majd, ami remélhetőleg megörvendezteti a közönséget.

CÍMKÉK: