TOP 10 FILM 2023

|

Az idei év legjobb filmjei

Szerkesztőségünkben szavazásra bocsátottuk az idei évben megjelent nemzetközi és magyar filmeket. A lenti listában az Art7 szerzőinek kedvenc idén megjelent filmjeit gyűjtöttük csokorba.

A kritérium mindössze annyi volt, hogy Magyarországon 2023-ban megjelent, egész estés filmek szerepeljenek a listában. A filmek egyaránt lehetnek magyar és nemzetközi gyártásúak.

Fogadjátok szeretettel az Art7.hu kedvenc filmjeit 2023-ból.

Elfogy a levegő

„Moldovai Erdélyben forgatott, erdélyi színészekkel, a felvetett kérdéskörök és konfliktusok ezáltal lokális helyett regionális, társadalmi szempontból pedig nemzedéki helyiértékre kerülnek. Kollektív, kelet-európai tapasztalásainkat hívják elő, legyünk bárhol is a világban.”

Kritikánk a filmről

Magyarázat mindenre

A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Magyarázat mindenre a Magyar filmadatbázison

Barbie

„Nem állít a film semmi meghökkentően revelatív megfejtést, de nem is tetszeleg a megváltó szerepében. Rejlik benne mélység és komplexitás, de nem akarja magát véresen komolyan venni. Miért is tenné? Az nem éppen Barbie stílusa, de érint lényeges társadalmi kérdéseket.”

Kritikánk a Barbie-ról

Oppenheimer

„Az Oppenheimer sokat emlegetett zsenialitása arányaiban keresendő. Abban a tökéletes egyensúlyban, amit Nolan egy történelmi eposz, egy pszichológiai thriller és egy életrajzi dráma precíz egyvelegével teremt. háromórás menetidejéből egy másodpercet sem veszteget, mégsem érezzük túlterheltnek.”

Kritikánk az Oppenheimerről

Megfojtott virágok

A Megfojtott virágok megtörtént eseményeken alapuló nagyszabású vadnyugati bűneposz, amelyet egy különös szerelem fénytörésében ismerhetünk meg: Ernest Buckhart (Leonardo DiCaprio) és Mollie Kyle (Lily Gladstone) kapcsolatában az igaz szenvedély a legsötétebb árulással fonódott össze.

Megfojtott virágok a Magyar filmadatbázison

Kojot négy lelke

„A remekül megírt történet a jelenkori civil környezettudatosság és kapitalista környezetszennyezés ellentétével van keretezve, mely probléma gyökerei visszanyúlnak az ősidőkig, a világ teremtésének korai szakaszához, amikor az ember (egészen véletlenül) megjelent a Földön.”

Kritikánk a Kojotról

Szörnyeteg

„Minato viselkedése egyre aggasztóbb. Édesanyja, aki férje halála óta egyedül neveli őt, úgy dönt, hogy szembeszáll a fia iskolájának tantestületével. Minden jel arra mutat, hogy Minato tanára a felelős a fiú problémáiért.”

Szörnyeteg a Magyar filmadatbázison

Mellékszereplők

A bűn és annak megvallása, meggyónása a Mellékszereplők egységesítő tematikai eleme. Mindenki bűnös, a kérdés csak, hogy képes-e szembenézni és elszámolni gyarlóságával. A cégvezető, akinek döntései alkalmazottak életét tette tönkre, a moralizálás leple alatt zsaroló művész, a feleség, akinek kétségesek valódi szándékai és a pap, akit morális és spirituális vétke gyötör.

Kritikánk a Mellékszereplőkről

Babylon

„Gyűlöletlevél Hollywoodnak, szerelmes levél a filmeknek” – fogalmazott röviden legújabb alkotásáról Damien Chazelle, miközben konzekvensen követte saját hagyományát, és megint kultikus remekművet készített, igaz nem maradéktalanul.”

Kritikánk a Babylonról

A sziget szellemei

„Amilyen lassan csörgedez, az érzelmek felkorbácsolására annál alkalmasabb a cselekmény; mindez köszönhető a már-már rémisztő precizitásnak, amivel a színházi körökből indult rendező könnyedén egyben tartja filmjének minden aspektusát, színészvezetéstől a látványon át (különösképpen) az utolsó dallamig és hanghatásig.”

Kritikánk A sziget szellemei filmről

CÍMKÉK: