Tied a világ

|

Egy akciódús francia gengszter-vígjáték

Guy Ritchie és Tarantino korai filmjeit idézi Romain Gavras fergeteges humorú vígjátéka, amely Isabelle Adjani és Vincent Cassel parádés alakításával és kőkemény poénokkal csap le a suttyó gengszterekre, a brit bulituristákra, a konteó-hívőkre, de a ma sokat emlegetett  migráció kérdését sem hagyja szó nélkül.

A jellegzetes látványvilágú videóklipjeiről (Kányé West és Jay-Z, Justice, Jamie XX, M.I.A.-klipek,) és reklámjairól ismert rendező, Romain Gavras új filmje a cannes-i filmfesztiválon debütált a rendezők Kéthete szekcióban.

A feszes tempójú komédia Guy Ritchie és Tarantino legjobb alkotásait idézi, ütős soundtrackje pedig borítékolhatóan a nyári bulik kedvence lesz. A főbb szerepekben olyan sztárok láthatók, mint a francia film dámája, a 60 felett is gyönyörű Isabelle Adjani, aki egy szélhámos, pókerfüggő gengsztermamát alakít; valamint Vincent Cassel, aki tőle szokatlan, de annál testhezállóbb szerepben, laza humorral hozza a filozofikus maffiózó figuráját.

A Tied a világ magyar szövegét az ismert rapper, a Wellhello frontembere, Fluor Tomi vette kezelésbe, aki egy rövid szinkronszerepet is bevállalt barátaival, Diazzal és Ecküvel. A film szinkronhangjaiként neves magyar színészek szólalnak meg. Für Anikó Isabelle Adjani gengszterkirálynő szerepében brillírozik. Csonka András a kultikussá vált Gyűlölet című film után 25 évvel ismét Vincent Casselnek kölcsönözte hangját. Csőre Gábor pedig garantáltan felejthetetlen lesz Poutine, a pszichopata, fociőrült díler szerepében.

A film főhősét Mészáros Béla, szerelmét Trokán Nóra alakítja. A további szerepekben Kamarás Iván, Kovács Lehel, Jéger Zsombor, a közkedvelt rádiós műsorvezető Cooky, valamint a magyar gengszter-rap fejedelme, Ganxsta Zolee is hallható lesz.

Francois (Karim Leklou) a drogbizniszben utazik és a mamahotelben lakik, pedig már jócskán elmúlt 30. Új életet akar kezdeni, egy kis házra vágyik a tengernél, csakhogy álmait megtorpedózza szerencsejátékfüggő édesanyja (Isabelle Adjani), aki réges-rég elkártyázta fia összekuporgatott pénzét. Poutine, a focimániás, pszichotikus bandavezér felajánl Francois-nak egy utolsó akciót a spanyol partoknál, amivel rendezhetné kilátástalan anyagi helyzetét. De a tuti buliból orbitális balhé kerekedik.

A balfácán Francois – szerelme, Lamya, ex-apósa (Vincent Cassel), és két wannabe gengszter közreműködésével – egyre mélyebbre süllyed a mocsárban, ám mamája, az ördögi manipulátor segítségükre siet, és feje tetejére állítja az egész sztorit.

A vígjáték május 9-től kerül a hazai mozik vásznaira, szinkronizált és feliratos változatban egyaránt.

CÍMKÉK: