Tanítanék Filmnapok

|

Oktatással kapcsolatos filmek és beszélgetések – október 26.-28. Corvin mozi

A Tanítanék Filmnapokon 2023. október 26. és 28. között három tanári témájú filmet láthat a közönség premier előtt a budapesti Corvin Moziban. A programot az első két nap fontos beszélgetések színesítik Gulyás Márton és Tóth Jakab (Partizán), Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista és Törley Kata, a pedagógusmozgalom egyik vezetője részvételével. A Filmnapok bevételét a szervezők teljes egészében a Tanítanék Mozgalomnak ajánlják fel.

A háromnapos filmfesztivál a Tanítanék Mozgalom szervezésében valósul meg, akik ezzel az oktatásban szükséges reformokra igyekszik felhívni a figyelmet. A különböző megmozdulások mellett ezúttal a képzelet felszabadítása és új távlatok nyitása a célja, a filmművészeten keresztül. A fesztiválon egy díjnyertes német és török rendezésű filmet láthat a közönség, illetve Moldovai Katalin, Elfogy a levegő című filmjét a november 2-i premier előtt.

Október 26-án, csütörtökön 19 órakor a Corvin Moziban A tanári szobát vetítik. A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert izgalmas és sokrétű alkotás az év legnagyobb presztízsű német filmje. A Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől, Németország 2024-re ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra. A vetítés után Tóth Jakab (Partizán) beszélget Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivistával a gyermekjogi oldalról, az iskolai szegregációról, a társadalmi integráció fontosságáról, és arról, hogy az oktatási rendszerben hogyan jelennek meg a társadalmi különbségek a bemeneti és a kimeneti oldalon egyaránt.

A tanári szoba

Október 27-én, pénteken 19 órakor lesz látható Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő. Az alkotás szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál programjában. A vetítést követően Gulyás Márton (Partizán) beszélgetőpartnere Törley Kata, a Tanítanék pedagógusmozgalom egyik vezetője lesz, és együtt arra keresik a választ, vajon mennyi mozgástere van egy tanárnak abban, hogy mit taníthat? Mi a tanár személyes megélése, mennyire érzi magát korlátozva?

Elfogy a levegő

Október 28-án, szombaton 19 órakor Nuri Bilge Ceylan új filmje, az Elszáradt füvekről szerepel a programban. A török rendezőóriás legújabb, festői szépségű filmje Kelet-Anatóliában, egy isten háta mögötti falucskában játszódik, ahol a helyi iskolában kialakuló botrány fenekestől felforgatja a közösség életét. Ezt az alkotást nevezte Törökország 2024-re a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába, női főszereplőjét pedig Cannes-ban díjazták. Ezt az alkotást nem követi beszélgetés.

Elszáradt füvekről

További részletek és jegyelővétel a Corvin mozi weboldalán.

CÍMKÉK: