12. Szemrevaló filmfesztivál

|

Október 5-től 15-ig a Művész moziban

Október 5-én kezdődik és 15-éig tart a budapesti Művész moziban a 12. Szemrevaló |Sehenswert Filmfesztivál. A Goethe Institut, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvényét Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című alkotása nyitja, melyet Langston Uibel főszereplő is elkísér.

Az összesen 10 alkotó és szakértő között a  magyar közönség találkozhat majd az Aranyéveink, a világszerte több mint 100 díjat nyert A róka, a Sisi és én rendezőjével is.

Aranyéveink

A Vienna Calling kapcsán Franz Hergovich és Podlovics Péter zenei szakértőkkel beszélgetünk, az Anima vetítését követően Zsirka Hella lesz a vendég, a Mindenki az időjárásról beszélget után pedig Király Edit irodalmárral elemezzük a filmet. A Művész moziban tizenkét német nyelvű, magyar feliratos filmet láthat majd a közönség, később Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is vetítik a fesztivál legjobb filmjeit.

A fesztivál filmjeit idén négy kategóriára bontották a szervezők:

A Közösségi konfliktusok filmjei (Tanári szoba, Nap és beton, Mindenki az időjárásról beszélget) iskolai, egyetemi vagy lakóhelyi zárt közösségek belső konfliktusairól szólnak.
A Kívülállók és különcök szekcióban a már említett két életművésznőről, Almáról és Sisiről szóló filmek szerepelnek, valamint A róka, egy magányos fiatal katona valóságon alapuló története a második világháborúból.
– A Tűzvörös égbolt, A felső szomszédok, és az Aranyéveink a Vonzások és választások szekcióban vígjátéki eszközökkel, vagy szomorkás derűvel mesélnek a fiatal, középkorú és az idős generáció szerelmi sokszögeiről.
– S végül a két dokumentumfilm, az Anima – Apám ruhái és a ViennaCalling Alternatív életformákkal szembesítenek bennünket.

A fesztivál teljes műsora megtekinthető a fesztivál honlapján, jegyek pedig a Művész mozi weboldalán elérhetőek.

CÍMKÉK: