Ragyogj!

|

Veszprém és a Bakony-Balaton régió grandiózus nyitóhétvégével ünnepelte meg az Európa Kulturális Fővárosa programév elindulását

2023-ban Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Rendhagyó módon azonban nem egyedüli városként, hanem a Bakony-Balaton régió 116 településével közösen, amely kivételes lehetőségeket nyit meg a térség életében. Az EKF-évet Veszprém január 21-én grandiózus nyitóhétvégével kezdi meg, majd több mint 300 napon át, közel 3000 programmal várja a kultúrakedvelő közönséget.

Fotó/videó: VEB2023 EKF

A kultúra kulcs a turisztikai fejlődéshez

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program különleges helyzetben van, hiszen a címre pályázó Veszprém már a kezdetektől egy teljes régió bevonásával képzelte el a felvezető évek és a programév lebonyolítását is. A város sokszínű kulturális rendezvényei erőközpontként emelik ki Veszprémet, mégis a többi EKF programtól eltérően nagy hangsúlyt kapnak a lebonyolításban az EKF-régió települései, az a 116 község, falu és város, amelyek hivatalosan is csatlakoztak a programhoz. A regionális gondolkodás és egységes célkitűzés lehetővé teszi, hogy

hogy láthatóvá váljon a térségben fellelhető gazdag kulturális örökség, a hagyományok és egyedülálló helyi értékek.

A VEB2023 EKF program kérdésfelvetései

A VEB2023 EKF program a kultúra eszközeivel olyan kérdésfelvetésekre keres válaszokat, mint a szezonalitás leküzdése, a gazdag kulturális hozzáférés a legkisebb településeken is, vagy a helyi közösségek építése, a generációs különbségek áthidalása vagy akár a fiatalok hatékony megszólítása, bevonása.

A fiatalokat egyre nehezebb elérni a kultúrafogyasztás megszokott eszközeivel, a veszprémi EKF program  ezért keresi azokat a rendhagyó projekteket, amelyek a most felnövekő generációkat is érdeklik, vonzzák. Rendhagyó tereken vagy épp rendhagyó módon zajló koncerteket, rendhagyó színházi előadásokat és olyan kulturális programokat szervezünk, vagy támogatunk, amelyek közelebb hozzák a fiatalokhoz a színházat, az irodalmat vagy épp a képzőművészetet. Ezeken túlmenően fény- és audiovizuális kísérletek és elektronikus zene találkozását élhetik át azok, akik az elhagyatott, titokzatos gyárkomplexumba, Inotára látogatnak szeptemberben.

Kikapcsolódási lehetőségek az év minden szakában

A régióra jellemző, hogy májustól októberig, azaz a főszezonban a turizmus megélénkül, azonban az ezen az időszakon kívül eső hónapokban, a holtszezonban már a legtöbb település alvó állapotba kényszerül. Az EKF-nek köszönhetően azonban az év minden hónapjában változatos, ingyenes programok közül választhatnak az itt élők és idelátogatók, ezáltal mindenki számára elérhetővé válik a minőségi kulturafogyasztás.

A régió egyes településein létrehozott KultHáló központok és Pajták,  a helyi közösségek és a térségbe látogatók kulturális időtöltésére kínálnak programlehetőségeket az év minden szakában. Veszprémben  a történelmi belvárost felpezsdítő program indult el, amelynek keretében több üresen álló  helyiség is megtelhet élettel és találkozási- kikapcsolódási lehetőséget biztosít a helyieknek és a városba érkezőknek egyaránt.

Fotó/videó: VEB2023 EKF

Veszprém, a zene városa

Veszprém nem csak az EKF-címet viseli 2023-ban, hanem a néhány évvel ezelőtt elnyert UNESCO – A zene városa titulust is. A cím elnyerésében kulcstényező volt a városban már évtizedek óta fellelhető gazdag zenei tudás (ezt itt nem jó szó, de most nem jut eszembe más), ezért a VEB2023 EKF program számára is kiemelt fontosságú a zene, valamint a zenélés és a zenei edukáció minden formája, így a programév során szinte minden hónapban megrendezésre kerül minimum egy zenei fesztivál a blues-tól a kóruszenéig; a könnyűzenei felhozataltól a Chaconne fesztiválig. ezek mellett komolyzenei, jazz és utcazene fesztivál is megtalálható az EKF zenei felhozatalában.

A Balaton, mint kiemelt természeti és kulturális kincs

A régió szerencsés helyzetben van, hiszen egy olyan természeti kincset tudhat magáénak, mint a Balaton. A Balaton hosszú évtizedek óta Magyarország és Európa egyik legkedveltebb úticélja. Az utóbbi években pedig már nem csak a strandolás foglalkoztatja az idelátogatókat, hanem a tó körül elérhető magas színvonalú gasztronómiai és kulturális attrakciók is, ami még nagyobb figyelmet és ezzel együtt még nagyobb terheltséget is jelent a tó körül élők számára és persze a Balaton, mint természeti jelenség számára is.

A VEB2023 EKF program keretében megvalósuló BALATORIUM egy olyan összművészeti- tudományos projekt, amely a Balatonnal kapcsolatban felmerülő legégetőbb kérdésekkel foglalkozik, ehhez pedig nem csak a tudomány, hanem a művészet eszközeit is segítségül hívja és nem fél a kísérletezésről. Builder Summit Európa legkülönlegesebb [jövő]építő fesztiválja, Zalahaláp bazaltbányájában, ahol a “Monument of Builders” installációt építjük meg közösen, amely az építés szentélyeként, egyfajta spirituális helyként és rendezvénytérként funkcionál összhangban az őt körülvevő környezettel.

A jövő már itt van

Az Európa Kulturális Fővárosa címet ugyan csak 365 napig viseli Veszprém és a régió, a VEB2023 EKF programnak  több olyan projektje is van, ami ezen az egy éven túlmutat A VEB2023 EKF egyik fontos, értékteremtő célja az is, hogy a Veszprémben élők számára olyan helyszínek, terek, modellértékű események jöjjenek létre, amelyek a szakmai és a laikus közönség mindennapjainak új minőséget képesek adni. Ennek keretében többek között olyan kulturális turisztikai attrakciók jönnek létre Veszprémben, amelyek remélhetőleg évekig, sőt évtizedekig ki tudják majd szolgálni a város és a városba látogatók igényeit. Ilyen például a Digitális Tudásközpont, ahol iskolás korú gyermekek fedezhetik fel a digitális világot, az Ember a rács mögött című várbörtön interaktív, európai szinten egyedülálló kiállítás a várban, amely a bűn és büntetés kérdéseit járja körbe vagy a FOTON Audiovizuális Centrum, ahol olyan művészeti ágazatok mutatkozhatnak be a kulturális programok széles skáláján, mint a film, a színház, az irodalom vagy a képzőművészet.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa az év 365 napján közel 3000 programmal várja a régiónkba érkezőket. Néhány kiemelt esemény az év során:

EKF megnyitó – január 21-22.

Blues Fesztivál – április 13-16.

Ez az a Nap! – április 15.

Gizella Napok 2023 – május 7-14.

Magyar Mozgókép Fesztivál – június 7-10.

VeszprémFest 2023 – július 12-16.

Rozé, Rizling és Jazz Napok – július 12-16.

Veszprémi Utcazene Fesztivál– július 19-22.

EKF Felező – július 28.

Auer Fesztivál – augusztus 1-6.

Kőfeszt – augusztus 3-6.

INOTA Fesztivál – augusztus 31. – szeptember 3.

BALKAN: MOST fesztivál – szeptember 7-9.

Balaton Wine and Gourmet – szeptember 28. – október 1.

Jazz Fesztivál – november 16-19.

http://veszprembalaton2023.hu/  és https://helloveb.hu/

https://www.facebook.com/VeszpremBalaton2023/

CÍMKÉK: