Oscar-jelölt filmek a 17. CineFesten

|

Szeptember 10-18, Miskolcon

Sok nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmet a miskolci CineFesten láthat először a magyar közönség. A filmes alkotók, szakemberek közvetlenül beszélgethetnek a közönséggel és sokszínű szakmai programok, vetítések, workshopok között válogathatnak.

Blerta Basholli – Hive

Az idei játékfilmes versenyprogramot már két különleges alkotás is erősíti.

Blerta Basholli rendező Hive c. filmje egy koszovói alkotás, amely a 2021-es Sundance fesztiválon – a rendezvény történetében először – elnyerte a legjobb film-, a legjobb rendező- és a közönség díját is.

Jasmila Zbanic rendező már az első filmjével, a 2006-os Szerelmem, Szarajevóval megmutatta, hogy elképesztő érzékenységgel tud mesélni a boszniai háború traumáiról. A CineFesten magyarországi premierként vetített Quo vadis, Aida? c. alkotását 2021-ben Oscarra nevezték a legjobb külföldi film kategóriában. Nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel készítette el a srebrenicai mészárlást bemutató megrázó filmjét.

Idén is több jelentős magyar film debütál a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmek az alkotókkal együtt érkeznek Miskolcra, a pontos programot a következő hónapokban teszik közzé a szervezők. További információk a fesztivál weboldalán.

CÍMKÉK: