Nyári mozi

|

A modell

 A sztármodellek álomélete – percekben és kilókban mért csillogás.

a-modell_06

Becsábultam. Részint mert izgatott a klassz csaj az előzetesből, meg aztán kíváncsi voltam, milyen ma egy nem amerikai film. És igen, a téma is: hogyan élnek ezek a gebe lányok a fotógépekkel párbajozva. A fiatal Mads Matthiesen, a fashion business-ről és a szép testek kizsákmányolásáról akar valamit mondani – csillogó és üres jelenetekkel. Emma (Maria Palm, az életben is modell) hozta magát: tizenévesként Párizsba lóg, zsebében egy tanáccsal: ha fel akarsz kerülni egy divatlap címoldalára, feküdj le az első fotóssal. Ami bejön neki, rászáll egy brutális sztárfotósra (Shane-re – alias Ed Skrein), képe tényleg bekerül a Vogue-ba, a pasi viszont úgy kezeli, mint egy fogyócikket, villog vele, aztán kirúgja. Az a gubanc, hogy ez a vidéki lány beleszeret ebbe az állatba, az meg gorombán levakarja magáról. Új pasik jönnek, egyre lejjebb kerül, végül még a szállásadó is rámászik – meg is kapja méltó jutalmát.

a modell_02

Maria Palm

A szakmáról (modellkedés) nem sokat tudtam meg, az életformából csak azt, hogy ezeket a lányokat kilóra veszik, arcát-testét felturbózzák. (Mi múlik egy styliston, make up csapaton! A kezdetben semmitmondó lányból istennőt csinálnak…) Ők a fontosak, a fotós velük él, a modell mellékes – jönnek-mennek: a kínálat dög unalmas. Megtudtam még, hogy a lányok a címoldalra jutásért egymást is képesek megölni. A lepukkant szálláson Emma szobatársa, Zofia (ugyancsak modell, Charlotte Tomaszewska) segít neki, pletykás, aztán lenyúlja a pasiját. A többi már spoiler lenne.

a modell_07

Igen, más egy dán film (pontosabban: dán, svéd, lengyel koprodukció), mint a hollywoodi termék: itt például több nyelven beszélnek – dánul, franciául, angolul –, ócska kiejtéssel (valósághűség…), és nemcsak „szép” figurákkal dolgoznak. A placcon fontosabb a kapcsolatépítés, ahol az éppen futó modell: csereeszköz, én adom a csajt, te hozod az üzletet, egyébként meg rohanás az élet, lelkizés csak a Holdban. És a pasik minden kanyarban csak dugni akarnak. (Ízlésesek a szexjelenetek – egy a víz alatt: ritkaság…) Itt Emma lelke lenne a téma, ami egy darabig élteti a filmet, de aztán ez a vonal elkenődik. A brutális fotósról csak annyit tudunk, hogy a high society valamelyik csodalakjában vendégszerepel, és kidolgozott teste van. (Matthiesen szereti az izmokat, a Teddy Mackó című, 2012-ben Sundance-díjas filmjében egy túlkoros testépítő és gyerekét kisajátító anyja párbaját festi – keményebb színekkel, mint itt, A modellt.)

Nyári mozi. Kicsit művészfilm, de felejtős.

a modell_plakat

A modell. Rendezte: Mads Matthiesen. Dán-lengyel-svéd koprodukció, 105 perc

Forgalmazó: Vertigo Média

A modell a Magyar Film Adatbázison

https://www.youtube.com/watch?v=AnpKb1GMyXc

CÍMKÉK: