Éden

|


Kocsis Ágnes filmje május 27-től a mozikban

Május 27-től látható a magyar mozikban Kocsis Ágnes Éden című filmje, aminek történetét egy éve még talán még szürreálisnak mondhattuk volna. Ma úgy tűnik, mintha kollektív hétköznapjainkat dolgozná fel.

Jelenet a filmből Forrás: Mythberg Films

Több, mint egy év várakozás után végre mozikba kerül az Éden, Kocsis Ágnes rendező szerzői drámája. A magyar-román-belga koprodukcióban készült film tavaly januári világpremierjén, a Rotterdam Nemzetközi Filmfesztiválon nagy sikert aratott egyedülálló humorával és történetével. Ami néhány hónappal később, szinte valósággá vált.

Éva egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár. Teljes elszigeteltségben kénytelen élni életét, miközben tudósok betegségének valódi okait próbálják megállapítani. Mikor egy pszichiáter kezelésébe veszi, felmerül a kérdés, hogy Éva betegsége vajon valódi, vagy csak a képzelete szülte.

Lana Barić az Éden című filmben Forrás: Mythberg Films

Bár a bemutató egy évet késett, a film története nem is lehetne aktuálisabb. Tűpontossággal vetítette előre a pandémia okozta világméretű változásokat.

Ahogy a rendező fogalmazott: „Az érdekelt, hogy mit tesz az emberrel a teljes izoláció, a valódi szeretet hiánya, illetve hogy milyen hatással van az emberi kapcsolatainkra az, hogy tönkretesszük a természetet, az élőhelyünket, a Földet.”

A film főszereplőjét a horvát származású Lana Barić, az őt megmenteni próbáló pszichiátert pedig a belga rocksztár Daan Stuyven formázza meg. Rajtuk kívül a stáb olyan magyar színészekből áll, mint Bocskor Salló Lóránt, Katona László, Török-Illyés Orsolya, Keszég László, Thuróczy Szabolcs és Gattyán Lili.

A Nemzeti Filmintézet 440 millió forintos gyártási támogatásával készült Éden 2021. május 27-től lesz látható a magyar mozikban, a Mythberg Films gyártásában.

CÍMKÉK: