Mozikban a Vad víz

|

Díjnyertes magyar természetfilm az ország vizes élőhelyeiről

Június 3-tól mozikban a Vad víz – Aqua Hungarica című magyar természetfilm a WWF Magyarország ajánlásával, mely hazánk legkülönlegesebb vízi élővilágának ismeretlen oldalát mutatja be, látványos képsorokkal.

„Magyarország a vizek országa. Folyók törtek utat maguknak vadul, patakok zúdultak a mesebeli erdőkre, hévízi források és változékony lápok tarkítják a környezetet, az élővilág pedig változatosabb, mint bárhol máshol Európában.” Áll a film leírásában, mely az ország vadvizeinek világában ígér látványos kalandokat.

A kis-balatoni vadon mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát.

A filmen eddig nem látott tájak és élőlények megismerésén kívül fény derül arra is, hogy milyen változásokkal kell ma szembenézniük az itt élő állatoknak a túléléshez, mekkora veszélyt jelentenek a betolakodó fajok az őshonos élővilágra, és hogyan nézhetett ki a Kárpát-medence több millió évvel ezelőtt.

A stáb 9 hónapon át, 27 helyszínen forgatott, számos speciális technikát alkalmazva, ami a különböző fajok megfigyelésének egy merőben más dimenzióját tette lehetővé. De a látvány mellett a tudományos háttér hitelességét is sikerült megőrizni. Ebben egy szakértői csapat, többek között a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai segítették az alkotókat.

Fehér Zoltánt, a film rendező-operatőrét a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőrversenyen dokumentumfilm-operatőrnek járó díjjal ismerték el.

Itthon a film június 3-tól lesz látható országszerte a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Korszerű módon a díszbemutatót azonban az online térben rendezik június 2-án 19:00-tól, melyre a következő oldalon lehet jegyet vásárolni. A díszbemutató Fehér Zoltán rendező köszöntőjével és Kajner Péter, a WWF Magyarország szakértői ismertetőjével veszi majd kezdetét szerda este.

CÍMKÉK: