Megrázó dokumentumfilmek a CineFesten

|

A szeptember 10-18 között megrendezett miskolci filmfesztivál doku-kínálata

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs szekciója idén is felejthetetlen dokumentumfilmekkel készül az egyre népszerűbb műfaj szerelmeseinek.

A CineDocs egyik sztárfilmje idén a Sabaya, a Sundance Filmfesztivál szenzációja, a megrázó alkotásért Hogir Hirori a dokumentumfilm szekció rendezői díját kapta. A svéd film az Iszlám Állam áldozatainak egy tragikus csoportjáról szól. A Sabaya bemutatja azt az önkéntes csoportot, akik halált megvető bátorsággal kutatják fel a családjaiktól évek óta elszakított fiatal lányokat. Művészien dokumentálja az éjszakai mentőakciókat, a szöktetéseket és a nagy találkozásokat.

Sabaya

Vanessa Lapa izraeli rendező visszatérő vendége a CineFestnek: A megfelelő ember c. filmjével pár éve már találkozhatott a közönség Miskolcon. A Speer Hollywoodba megy c. dokumetumfilm címadója Albert Speer, maga a rejtély. Ő volt a legmagasabb rangú náci vezető, akit nem ítéltek halálra Nürnbergben, annak ellenére, hogy Hitler egyik legfőbb bizalmasa és főépítésze volt. A filmből megtudhatjuk, hogyan próbálta Speer kifehéríteni a saját múltját.

Speer Hollywoodba megy

Az a-ha: A film c. alkotás a világszerte ismert, legendás norvég A-ha zenekar történetét járja körbe. Az együttes 1985-ben a Take on Me c. számmal robbant be a köztudatba, szinte egyetlen éjszaka alatt lettek világhírűek. Thomas Robsahm és Aslaug Holm filmje eddig soha nem látott interjúk és kulisszák mögötti jelenetek segítségével enged bepillantást a zenekar életébe.

a-ha: A film

A szakadár az Oscar-díjas Bryan Fogel amerikai rendező lélegzetelállító alkotása, egyfajta thriller – dokumentumfilm kombináció. A történet arról a világraszóló botrányról szól, amikor a Washington Post újságírója – Dzsamál Hasogdzsi – nyomtalanul eltűnt Isztambulban, majd a menyasszonya és a világ minden részéből hozzá csatlakozó segítők nyomozást indítottak a kegyetlen gyilkosok leleplezésére.

A szakadár

A magyar dokumentumfilmeket Gábor Bence műve, a Volt egyszer egy képregény c. alkotás képviseli a CineFesten.  A film a magyar képregény kultúráról, a hazai képregény születéséről, első lépéseiről, a rendszerváltozás hozta változásokról, valamint a képregény jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről szól.

Volt egyszer egy képregény

CÍMKÉK: