Magyar TOP 10 film

|

Az animációs és a futurisztikus filmek arattak idén

A tinidrámák, a blockbusterek, esetleg a sci-fi filmekért rajongtak 2024 első felében leginkább a magyarok? 

A Magyar Filmadatbázis az elmúlt fél év alatt felgyülemlett több millió látogatói felkeresés, sok ezer értékelés és a jegyeladási eredmények súlyozása alapján állította össze a magyar közönségnek legjobban tetsző filmek listáját. Az első helyezett a Pixar és a Disney új animációja az Agymanók 2. lett, amelyben újra Riley, az átlagos tinédzser lány fejébe nyerhetünk betekintést. A Riley fejében élő öt megszemélyesített érzelem (Derű, Bánat, Harag, Majré és Undor) mellé egy új szereplő lép be a képbe; Feszkó, akihez további agyfelkavaró társak is csatlakoznak.

A második helyen is egy széria folytatása, a Dűne 2. áll, amiben az első részből ismert Paul Atreides csatlakozik a bolygó őslakosaihoz, a Fremenekhez, akiknek egy része magát a várva várt messiádt látja az Altreides ház bukott hercegében. Bevételek szempontjából ez a film viszi a prímet: egyedül a Dűne 2. hozott egy milliárd forintnál is nagyobb bevételt.
Harmadik helyen szintén egy animáció és egyben folytatás, a Kung Fu Panda 4. végzett 81%-os tetszési index-szel.
Bár a debütálás után az első hetekben globális léptékben megbukott a kasszáknál, a magyar közönség számára mégis az év első felének negyedik legkedveltebb filmje lett a Furiosa: A Mad Max Saga. A film az ikonikus ausztrál sci-fi széria negyedik része, a Mad Max: A harag útja történései előtt 45 évvel játszódik, és sivatagi utópiában (túl)élő fiatal lány, Furiosa (Anya Taylor-Joy) küzdelmeibe vezeti be nézőjét.

A folytatások úgy tűnik nagy érdeklődésre tartottak számot idén, mivel az ötödik helyet a Bad Boys 4. – Mindent vagy többet című akció vígjáték tudhatta magáénak.
A TOP 10 következő helyezettje szintén egy akció, de már sci-fivel ötvözve a Majmok bolygója: A birodalom lett. A filmben a majmok forradalmát megindító Cézár halála után 300 évvel járunk: a világot ebben az időben majomklánok uralják és az emberek alávetett, tudatlan lényekké fejlődtek vissza az idők során. A film főszereplője egy fiatal majom, Noa, aki a vele történt tragédiákat követően válik egy igazi hősfigurává.

A Ryan Gosling főszereplésével fémjelzett Kaszkadőr című „akció-szatíra” a hetedik helyet, míg Jason Statham új filmje A méhész a nyolcadik helyet zsebelhette be. A Képzeletbeli barátok kellemes családi filmje áll a kilencedik helyen, majd a blockbuster CGI-kavalkád Godzilla x Kong című akciófilm zárta le a listát. A tízes listában magyar film nem kapott helyett, viszont a MAFAB adatai szerint a a Lefkovicsék gyászolnak című családdráma kiemelkedő értékeléseket kapott a nézőktől.

CÍMKÉK: