Magyar Mozgókép Fesztivál

|

Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban

Június 23-26. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében.

Trokán Nóra az Így vagy tökéletes című új magyar filmben

Csütörtök délelőtt Veszprémben, a Hangvilla előtti téren tartották az első Magyar Mozgóképes Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját. A szemfülesebb filmkedvelők számára nem lehet ismeretlen, hogy Veszprémben a magyar filmek köré szerveződik egy fesztivál, hiszen a királynék városában tavaly ősszel nagy sikerrel zajlott a Filmpiknik is.

Idén – más köntösben – újra a filmeké lesz a főszerep, hiszen nemzetközi fesztiváldíjasokkal, filmpremierekkel, szabadtéri vetítésekkel várják az érdeklődő közönséget, három városba, hiszen Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi egyaránt központi helyszíne lesz a rendezvénynek, e helyszíneken – öt kategóriában – összesen nyolcvannégy magyar filmet láthatnak majd az odalátogatók. A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik. A fesztivál utolsó napján a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat, méltón zárva ezzel az eseményt.

Fekete Ernő és Béres Márta az Így vagy tökéletes című új magyar filmben

A rendezvényt Varsics Péter romantikus vígjátékának díszbemutatójával nyitják meg, címe Így vagy tökéletes, és amelyben olyan remek színészeket láthatunk majd, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a veszprémi sajtótájékoztatón

A veszprémi sajtótájékoztatón elsőként Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szólalt fel. Köszöntőjében megfogalmazta, nagy öröm számára, hogy jubileumi évben indíthatják útjára a rendezényt, hiszen idén 120 éves a magyar film, ami méltó ünnep lesz nem csupán a szakmának, de a közönségnek egyaránt. Számos műfajból, izgalmas választékból állították össze a programot, mely a filmtermés legjavát vonultatja fel.

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos

Káel Csaba után Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos beszélt, többek között ismertette a helyszíneket, miszerint Veszprémben a Vár, a Hangvilla, az Expresszó és az Agóra, míg Balatonfüreden a Tagore sétány, a Vaszary-villa kertje és a Balaton mozi, míg Balatonalmádiban a Wesselényi strand szolgál majd a filmvetítések helyszínéül.

Muszatics Péter programigazgató

A sajtótájékoztató legizgalmasabb része a program ismertetése volt, melyről Muszatics Péter programigazgató számolt be. Mint kiderült a fesztiválon 15 mozifilmet – ebből 4 premiert -, 5 tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet – köztük 2 premiert -, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek. Muszatics kiemelte, 50 éves az egyik legjobb magyar film, a Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A rendezvény a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal-beszélgetéssel, és különleges gasztroprogramokkal tiszteleg a klasszikus előtt.

Latinovits Zoltán Huszárik Zoltán Szindbád című remekművében

A fesztivál nem csupán a filmes felhozatallal, de számos kiegészítő eseménnyel is készül, így a füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi programokkal, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadással, beszélgetésekkel, koncertekkel – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget.

Veszprém, a királynék városa

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a honlapon lehet megtenni.

https://www.facebook.com/MagyarMozgokepFesztival  https://www.instagram.com/magyarmozgokepfesztival/
www.mozgokepfesztival.hu

CÍMKÉK: