A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

|

Esztergályos Cecília, Mészáros Márta, Reviczky Gábor, Romwalter Béla, Ternovszky Béla

Esztergályos Cecília színésznő, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja idén a  június 7-10 között megrendezésre kerülő fesztivál. A díjátadóra június 9-én, a balatonfüredi Kisfaludy galériában kerül sor

Mészáros Márta

A Magyar Mozgókép Fesztiválra idén harmadik alkalommal kerül sor, a Balaton három településén: Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A fesztiválon az életműdíjasokhoz kapcsolódóan olyan klasszikusokat láthat majd a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.Több mint ötvenéves pályafutása során közel kétszáz film- és színházi darabban játszott, köztük olyan emlékezetes alkotásokban, mint az Álmodozások kora, az  Ajándék ez a nap, a BUÉK vagy a Boldog születésnapot, Marilyn!. A fesztiválon Monory Mész András ritkán vetített 1989-es Meteo című kultfilmjében és Szabó István Te című felejthetetlen lírai filmetűdjében június 10-én 11 órakor láthatja őt a közönség a veszprémi Hangvillában.

Esztergályos Cecília
MTI Fotó: Farkas Tamás

Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Népszerűségét színházi munkája mellett filmes szerepeinek is köszönheti, emlékezetes alakítást nyújtott többek közt a Zimmer Feriben, a Csinibabában és az Üvegtigris-filmekben, de Robert De Niro, Jack Nicholson vagy Clint Eastwood magyar hangjaként is sokan kedvelik. Három friss filmjével, a Hadik – Hangvilla, június 8-án 20.30-kor, Az énekesnő – Fotonban, június 10-én 15.30-kor –, és Akik hazára voksoltakFotonban, június 10-én 21.30-kor – vetítésével tiszteleg előtte a fesztivál.

Reviczky Gábor
MTVA Fotó: Zih Zsolt

Romwalter Béla (Richy) fővilágosító, producer, a Sparks vállalat alapítója. A fesztiválon a világhírű operatőr fényképészi munkásságát mutatja be Szakonyi Noémi Veronika Fényképezte Vilmos Zsigmond című filmje, melynek producere Romwalter Béla. Június 9-én 21.15-kor az Expresszóban láthatja a közönség ezt a nagyon ritkán vetített alkotást.

Romwalter Béla
Fotó: Ritterdoron

Az idén 80 éves Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész. Első saját rövidfilmje – mely a június 10-én 20 órakor Balatonalmádiban a Wesselényi Strandon a Tartsunk kutyáttal együtt fesztiválon is látható lesz -, a Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztivá ldíjat nyert. Olyan közkedvelt sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv, de ő rendezte a kultikus Macskafogót is, amelyet világszerte nagy sikerrel vetítettek és most a fesztiválozók is újra megtekinthetik nagyvásznon.

Ternovszky Béla
MTI/Cseke Csilla

Bővebb információk a Magyar Mozgókép Fesztivál Facebook és Instagram oldalán.

CÍMKÉK: