Magyar dokumentumfilm a Sundance-en

|

A Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be Zurbó Dorottya új filmje

A világ egyik legrangosabb független filmes fesztiválján mutatkozott be Zurbó Dorottya legújabb dokumentumfilmje. A boldogság ügynöke a Sundance Filmfesztivál World Cinema Documentary szekciójában volt látható január 19-én, a Utah álam-béli Park City-ben.

A monostor gyermekei után Zurbó Dorottya, és rendezőtársa, Arun Bhattarai visszatér Bhutanba, hogy újabb egyedülálló bepillantást engedjenek a himalájai állam páratlan kultúrájába. A boldogság ügynöke a  700.000 főt számláló monarchia Boldogság Kutatóközpontjának ügynökeit követi öt évente tartott személyes felmérésükön.

A nemzetközi gyakorlattal szemben Bhutan a GDP helyett GNH-ban, azaz bruttó nemzeti boldogságban méri teljesítményét.  Ebbe a folyamatba a kutatóközpont egy ügynöke által nyerünk betekintést, miközben a szerelmét kereső negyvenéves férfi személyes történetét is megismerjük.

A boldogság ügynöke Magyarországon tavasszal lesz látható a Mozinet forgalmazásában.

A film pénteki bemutója nemzetközi kritikai sikerrel zárult: a Screen Daily „egy nézőbarát dokumentumfilm összes ismertetőjegyét” felfedezni véli benne, a Variety szerint pedig „egy nyugtató és rendkívül természetes, művészi megtestesítése a monarchia kultúrájának.”

A film egy jelenete a Deadline weboldalán elérhető.

A boldogság ügynöke a Magyar filmadatbázison

CÍMKÉK: