Kiosztották a cannes-i díjakat

|

Francia thrilleré a pálma, magyar díj nem született

Spike Lee, a cannes-i zsűri elnöke véletlenül kotyogta ki a pálma átadása előtt a fődíjas film címét: Titán. A disztópikus thrillerért a fesztivál történetében második alkalommal női rendező, a francia Julia Ducournau vehette át az európai filmszakma legrangosabb díját, a Palme d’Or-t.

A 37 éves rendezőnő mellesleg a versenyprogram legfiatalabb rendezője is, filmje pedig a 24 alkotás közül sokak szerint az egyik legradikálisabb. Ez pedig különösen az idei, groteszk és szürreális filmektől dús kínálatban nagy szó. A Titán ősztől látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

A horror és a pszichológiai thriller határán mozgó film főhőse egy sorozatgyilkos pszichopata táncosnő. A film az ő, és a tíz éve eltűnt fiát kereső tűzoltó (Vincent Lindon) találkozásáról szól. A főszerepet alakító Agathe Rousselle – akinek ez volt nagyvásznas bemutatkozója- a fesztivál egyik nagy felfedezettje.

Titán

A horrorfilmek rajongóként is ismert rendezőnő – akinek Sharon Stone amerikai színésznő adta át a fődíjat – köszönetet mondott a zsűrinek, amiért „a filmes élményeinkben és az életünkben is nagyobb sokszínűségre adnak ezzel teret”.

A zsűri a második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat megosztva ítélte oda egy iráni és egy finn filmnek. Az iráni Egy hős az Oscar-díjas Nader és Simin – Egy elválás története című film rendezőjének, Aszgar Farhadinak újabb alkotása. A finn alkotás Juho Kuosmanen filmje, a Hatos kupé.

A legjobb rendezés díját az Annette című angol nyelvű zenés film francia rendezőjének, Leos Carax-nak ítélte a zsűri. A giccsességet művészi eszközként vállaló musicalfilm, az amerikai Sparks art-pop duó ötlete alapján készült, az Oscar-díjas Marion Cotillard-al és Adam Driverrel a főszerepben. A filmet ősztől vetítik Magyarországon a Mozinet forgalmazásában.

Marion Cotillard – Annette

A legjobb forgatókönyv díját Hamagucsi Rjuszuke japán rendező Drive My Car című alkotása kapta, amely Murakami Haruki bestseller szerző Férfiak nők nélkül című novelláskötetének egyik története alapján készült. A japán film kapta meg egyébként a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől, a FIPRESCI-től.

A zsűri díját megosztva, formájában két nagyon radikális film kapta: Nadav Lapid izraeli rendező újabb vádirata hazája kormánypolitikája ellen (Ahed térde), és az Arany Pálmát már 2010-ben elnyerő Apicsatpong Viraszethakul thaiföldi rendező Kambodzsában angolul forgatott, Memoria című szürreális alkotása Tilda Swintonnal és Jeanne Balibarral a főszerepben.

A legjobb férfi alakítás díjat Caleb Landry Jones érdemelte ki Justin Kurzel Nitram című filmjében nyújtott alakításáért, amely az 1996-os Port Arthur-i lövöldözés történetét dolgozza fel, a tömeggyilkos személyiségre koncentrálva.

Caleb Landry Jones – Nitram

Renate Reinsve norvég színésznő kapta a legjobb női alakítás díját Joachim Trier A világ legrosszabb embere című filmjében nyújtott alakításáért.

Életművének elismeréséül Marco Bellocchio olasz rendező tiszteletbeli Arany Pálma-díjban részesült, amelyet kollégájától, Paolo Sorrentinótól vehetett át.

A DÍJAK TELJES LISTÁJA

Palme d’Or: “Titane”

Grand Prix — holtverseny: Asghar Farhadi, “Egy hős” AND Juho Kuosmanen’s “Hatos kupé”

Legjobb rendező: Leos Carax, “Annette”

Legjobb színész: Caleb Landry Jones, “Nitram”

Legjobb színésznő:  Renate Reinsve, “ A világ legrosszabb embere”

Zsűri díja — holtverseny: Nadav Lapid “Ahed térde” AND Apichatpong Weerasethakul’s “Memoria”

Forgatókönyv: Ryûsuke Hamaguchi, ”Drive My Car”

EGYÉB DÍJAK

Camera d’Or: ”Murina,” Antoneta Alamat Kusijanović

Rövidfilm Palme d’Or: “All the Crows in the World,” Tang Yi

Rövidfilm külön említés: “August Sky,” Jasmin Tenucci

Queer Palm-díj: “The Divide”

UN CERTAIN REGARD

Un Certain Regard díj: “Unclenching the Fists,” Kira Kovalenko

Zsűri díja: “Great Freedom,” Sebastian Meise

Legjobb színészstáb díja: “Bonne Mere,” Hafsia Herzi

Bátorságdíj: “La Civil,” Teodora Ana Mihai

Eredetiségdíj: “Lamb,” Valdimar Johannsson

Külön említés: “Prayers for the Stolen,” Tatiana Huezo

RENDEZŐK KÉTHETE

Europa Cinemas Label-díj: “A Chiara,” Jonas Carpignano

Society of Dramatic Authors and Composers díj: “Magnetic Beats,” Vincent Maël Cardona

KRITIKUSOK HETE

Nespresso fődíj: “Feathers,” Omar El Zohairy

Society of Dramatic Authors and Composers díj: Elie Grappe and Raphaëlle Desplechin, “Olga”

GAN Alapítvány terjesztési díja: Elie Grappe and Raphaëlle Desplechin, “Zero Fucks Given”

A Felfedés Louis Roederer Alapítvány Díja: Sandra Melissa Torres, “Amparo”

CINÉFONDATION

Első helyezett: “The Salamander Child,” Theo Degen

Második helyezett: “Salamander,” Yoon Daewoon

Harmadik helyezett — holtverseny: “Love Stories on the Move”, Carina-Gabriela Dasoveanu AND “Cantareira,” Rodrigo Ribeyro

Nitram a Magyar Filmadatbázison

Annette a Magyar Filmadatbázison

Titane a Magyar Filmadatbázison

Forrás: MTI, Variety

CÍMKÉK: