Grosan Cristina a legjobb fiatal rendező Velencében

|

Grosan Cristina rendezői díjat kapott a Velencei Filmfesztiválon

A filmszakma egyik legrangosabb fesztiválján, a szeptember 10-én lezáruló Velencei Filmfesztiválon hozhatta el az Authors Under 40 kategória trófeáját Hétköznapi kudarcok című filmjéért.

A Kerekes Vica szereplésével és nagyrészt cseh színészekkel – Dana Sladká, Beáta Kanoková, Tatjana Medvecká – készült Hétköznapi kudarcokban megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban.

Az Authors Under 40 kategóriában Grosan Cristina kapta a legjobb rendező díját a hétvégén záruló filmfesztiválon. A zsűri kiemelte, hogy a három nő sorsát egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában nyomon követő ambiciózus történetnek az egyéni hangvétele, az erős női karakterei, a friss feldolgozása tették egyértelművé számukra, hogy ez a film az idei mustra egyik legkülönlegesebb alkotása, mind a tartalmát, mind a profi megvalósítást tekintve.

Nemzetközi közönség előtt megméretkezni hatalmas kiváltság, ugyanakkor hihetetlen izgalom is a számomra. Mindig ott motoszkál a kérdés a magamfajta rendező fejében, hogy a mi kelet – európai nézőpontunkra, történeteinkre, hogyan rezonál és mennyire nyitott a nagyvilág. Ez a díj épp ezért különösen megtisztelő, mert azt a visszajelzést adja, hogy az alkotótársaimmal mégiscsak sikerült megragadnunk és kibontanunk a mostani, nagyon változó világ egyik olyan témáját, illetve bemutatni azokat a mindennapi hősöket, akikhez a legkülönbözőbb nemzetekhez tartozó nézők is őszintén, érdeklődően képesek kapcsolódni.”- Nyilatkozta Grosan.

Velence után először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként. A mozis bemutatóra pedig október 27-ig kell várni.

Hétköznapi kudarcok a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: