Friss Hús, hetedszer

|

Teljes a 7. Friss Hús rövidfilmfesztivál programja

Harmadjára tér vissza a fesztiválra Dudás Balázs és Csata Hanna, és a Friss Húson mutatkozik be többek között Simonyi Balázs és Szirmai Márton új filmje is.

A szervezők bejelentették a már hónapok óta nagy várakozással övezett 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál teljes programját.

A Daazo.com 2019 tavaszán újra megrendezi a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. Az eseménysorozat a Toldi moziban lesz 2019. március 25. és 31. között.

A magyar programba összesen 29 filmet válogattak be, közülük 17 rendező először szerepel a Friss Húson.

Hat blokkban összesen 478 percnyi rövidfilmet nézhetnek meg a  filmkedvelők.

A nemzetközi versenyprogram három blokkjának a szervezők idén fantázianeveket is adtak, hogy ezzel is segítsék a nézőket a választásban. A három blokkban összesen 17 filmet vetítenek.

A Víz alatt elnevezésű szekcióban nem feltétlenül csak strandokra és medencékre kell számítani. A tavalyi év egyik legünnepeltebb animációja, az Egg például egy anorexiás nőről szól. De ebben a szekcióban kapott helyet két remek film az idei Berlinaléról is. A The Golden Legend és a Watermelon Juice – mindkét film Spanyolországból érkezik Budapestre.

A Kilátások szekció öt filmjéből három animáció, köztük az Untravel című szerb–szlovák koprodukció, amely a 2018-as Berlinale Generation szekciójában kezdte meg sikeres nemzetközi karrierjét. A szekció egyik legizgalmasabb alkotása a még mindig csak 23 éves svájci Flurin Giger The Thief című filmje, amely a tavalyi cannes-i Kritikusok Hete programjában debütált.

A Családok éve szekcióban különféle rokoni viszonyokat és drámákat ábrázoló alkotásokkal ismerkedhetünk meg. A brazil The Orphan  a cannes-i Rendezők Kéthete válogatásában mutatkozott be, és egy kisfiú sokadik örökbefogadását követi nyomon, a svájci Quiet Land, Good People című filmben pedig egy nacionalista politikusnőt ismerhetünk meg, aki fia miatt nagyon kényes helyzetbe kerül.

2019-ben is visszatér a Friss Húsra a 2018-ban bemutatkozó két különleges szekció, a Friss Hús #QUEER és a Friss Hús @MIDNIGHT is.

A szervezők annyi izgalmas LMBTQ-témájú filmet láttak a válogatás során, hogy úgy döntöttek, idén két blokkot is a queer tematikának szentelnek. A Friss Hús #QUEER mellett helyet kapott a Friss Hús #QUEER Extra – Girls’ Night Out blokk is.

A Friss Hús magyar válogatásának teljes programja:

A buszsofőr (Borbás Dávid)
A Mentor (Szabó Szonja)

A naprendszer legkisebb bolygója (Ladányi Jancsó Jakob)

Akartam csinálni egy filmet a fájdalomról (Richolm Orsolya)
Apám szíve (Fazekas Máté Bence)
Balansz (Csata Hanna)
Banality (Simonyi Balázs)
Betti (Ács Zsuzsanna)
Broken Things (Gyulai Anna)
Casting (Csoma Sándor)
Élesztő (Nagy Lili)
Entropia (Buda Flóra Anna)
Fel az úton, aztán jobbra (Sipos Bence)
Felülnézet (Lőrincz Nándor, Nagy Bálint)
Fészek  (Jánka Eszter)
Hármasban (Lengyel Balázs)
Helix (Papp Károly Kása)
Két csík (Dudás Balázs)
Idegen hangok (Wizner Balázs)
Jacques ámokfutása (Horesnyi Máté)

Jakab (Dávid Attila)
Jövő szerdán (Molvay Norbert)

Kék óra (Regős Ábel)
Lidérc úr (Tóth Luca)
Maszatvár (Szakonyi Noémi Veronika)
Our House (Balogh Fábián)
Rozgonyiné (Szeleczki Rozália)
Szerepzavar (Szirmai Márton)
Szokásjog (Füzes Dániel)

CÍMKÉK: