Frankenstein-terv, Winterreise

|

Itthon fesztiválozik a Proton Színház

A magyar közönség Mundruczó Kornél Frankenstein-terv és Winterreise rendezéseit láthatja majd.

Spolarics Andrea és Rába Roland

A 2008 óta műsoron lévő, 22 hazai és külföldi vendégszereplést és 6 budapesti helyszínt maga mögött tudó Frankenstein-tervet idén nyáron a MANYI – Kulturális Műhelyben tűzik műsorra, a Margit körút 16. szám alatt lévő alulról szervezkedő kulturális és közösségi térben.

A Proton Színház alapító előadásában Spolarics AndreaRába Roland, Mezei KingaFriedenthal ZoltánTerhes SándorStork NatasaOrth Péter és Kiss Ágota látható majd július 18-án és 19-én. Az előadások az Örkény István Színházzal együttműködésben fognak megvalósulni.

„De tulajdonképpen mi is ez az egész? Valóságshow? Installáció? A válasz: fiktív történet, amely egy hétköznapinak tűnő társadalmi drámából egyik pillanatról a másikra véres krimivé változik.” Menų faktūra, Litvánia

A Winterreise rögtön két fesztiválra is ellátogat: júliusban a Művészetek Völgyébe, augusztusban a 15. Ördögkatlan Fesztiválra. A Franz Schubert dalciklusából készült est a színház, a film és a koncert határmezsgyéjén egyensúlyoz, évszázadokon ível át, de ma is aktuális.

Az ajtónk előtt áll egy idegen – Szemenyei János énekel, játszik, beszél, ordít –, pont, mint ezelőtt 190 évvel Schubert vándora“ – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Proton Színház előadását a szemszögváltás teszi különlegessé. A Winterreise az ember egzisztenciális fájdalmát mutatja be, a hang nélküliek méltóságát képviseli. Egy passiójellegű úton kísérjük végig Schubert magányos vándorát, aki konkrét cél és remény nélkül kel útra, akárcsak a mindenkori kivetettek és üldözöttek, mint korunk menekültjei. Szemenyei János énekes-színész és Mocsári Károly zongoraművész duettjét Budapesten kívül eddig csak Gyulán láthatta a magyar közönség. Idén nyáron mind Taliándrögödön (július 27.), mind Beremenden (augusztus 4.) rögtön 2-2 alkalommal is lesz erre lehetősége.

CÍMKÉK: