A szerencse lánya

|

Fortunata

Jasmine Trinca megmutatja, hogyan kell a legnehezebb helyzetekben is érezni az olasz dolce vitát.

Jasmine Trinca, Stefano Accorsi

Sergio Castellitto rendezésében egy ízig-vérig olasz, a dolce vitát a nap minden pillanatában megélő forróvérű fiatal anya mindennapijaiba kapunk betekintést. A Fortunátában nyújtott alakításával Jasmine Trinca a 2017-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb színésznő díját nyerte el.

Fortunata (Jasmine Trinca) egyedülálló anya, aki Róma külvárosában él kislányával. Élete embert próbáló kihívások sora, mégis kitartóan küzd az álmaiért. Erőszakos, alkoholista rendőr férje rendszerint zaklatja, megfélemlíti, néha kezet is emel rá. A helyzet csak súlyosbodik, amikor a nő el akar válni a férfitól. Jól láthatóan kislánya lesz az, akit leginkább megvisel ez a nehéz családi helyzet. Hol édesanyja, hol édesapja karjaiba menekül, de a biztos otthont sehol sem találja meg. Tovább nehezíti az életüket, hogy Fortunata éjt nappallá téve dolgozik azért, hogy megnyithassa fodrászszalonját és a saját lábára állhasson. Ebben a legjobb barátja, Chicano (Alessandro Borghi) próbál segíteni neki, de a drogfüggő fiú maga is segítségre szorul.

Fortunata kislánya napról napra nehezebben viseli a családi intrikákat, s hogy felhívja magára a figyelmet, egyre deviánsabban kezd viselkedni. A problémák addig halmozódnak, hogy a gyereket egy terapeutára bízzák. De a terápia nem a kislány, sokkal inkább az édesanyja lelkére, majd testére lesz gyógyító hatással, hiszen az őt vizsgáló sármos pszichológus, Patrizio (Stefano Accorsi) Fortunátában azt a nőt látja meg, akivé a nő mindig válni szeretett volna. Az erős, magabiztos és elszánt üzletasszonyt, akit a doktornak hamar sikerül levenni a lábáról.

Fortunata ezt a kapcsolatot is úgy éli meg, mint mindent, ami az életében történik vele. Gond nélkül, csak a pozitív érzéseket látja benne és mintha nem lenne holnap, hagyja magát a szenvedély egyre nagyobb hullámokat vető árjával sodortatni. Gyermekét napokra Chicano gondjaira bízza, hogy a pszichológussal lehessen. A tökéletes vakáció gyönyöreit egy súlyos baleset híre töri meg, aminek következtében mindenki előtt titkolt viszonyukra is fény derül.

A keserédes történetet végignézve nem tudjuk eldönteni, kik voltak a negatív és kik a pozitív karakterek. Castellitto remek jellemábrázolással mutatja be a szereplői összetett személyiségét. Egyszerre szeretjük, gyűlöljük, megértjük őket és haragszunk rájuk. A Fellini-filmek hangulata lengi be Fortunata életét, és ahogyan a film elején besétált, a végén ugyanúgy, a nézőt válaszok nélkül hagyva hagyja el a vásznat. Az élet egy nehéz szerencsejáték, s ugyanúgy, ahogy a film főszereplője, néha mindenki nagyokat kockáztat. De sokkal jobb kevés nyereménnyel távozni, mint mindent kockáztatva a halált választani.

Castellitto olasz drámája tökéletes arányokkal, kellően nyersen, de anélkül mutatja meg a mai középosztály családi problémáit, hogy felzaklatna minket.

A Fortunata a Magyar Film Adatbázison

CÍMKÉK: