Fiúk novemberben

|

Tóth Péter Pál ’56-os kisjátékfilmje

2021 áprilisában 42 filmtervet részesített gyártási támogatásban a Nemzeti Filmintézet, köztük a Tóth Péter Pál rendezésében készülő, Fiúk novemberben munkacímen futó alkotást. Az ’56-os tematikájú kisjátékfilm négynapos forgatása november 16-án fejeződött be. 

Terék Simon és Kovács Kristóf

A film története két tizenéves fiú köré épül. Gábor és Marci, mint gyerekek egyszerre élnek a valóságban, tökéletesen tisztában lévén a felnőttvilág mozgásaival, szabályaival – és saját fantáziavilágukban, amelyben fontos szerepet kapnak olvasmány- és filmélményeik.

Szívesen azonosulnak a számukra rokonszenves hősfigurákkal, közös játékaik azonban nem csak vágyaik megélését teszik lehetővé, adott esetben spontán reflexiói a külvilágból feléjük érkező hatásoknak.

Tóth Péter Pál rendező

„A bukott forradalom számukra csak háttérzaj mindenkit legyőző hősökkel, csodás, titkos szervezkedéssel s egyéb kiskamaszos elgondolásokkal. Mégis mindent pontosan érzékelnek: tisztában vannak szüleik lelkiállapotával, az utcákon folyó lövöldözés, erőszak valóságával, annak veszélyeivel. Ez a kettősség határozza meg a film atmoszféráját: a gyermek szavak és fogalmak nélküli „mindent tudása” – és az ezek felett lebegő, ezektől megvédő, a filmben meg is jelenő álomvilág” – fogalmaz Tóth Péter Pál.

Kovács Kristóf, Tóth Péter Pál rendező és Terék Simon

1956 novemberében, az orosz megszállás után elhatározzák, hogy titkos helyet építenek maguknak lakóházuk pincéjében, s elszöknek, hogy az ehhez szükségesnek vélt vakolókanalat elhozzák egy félbehagyott építkezésről… Az ártatlan kaland azonban túlélésért vívott küzdelemmé változik, nem ugyanazon emberként térnek vissza, akikként elindultak, s nem is ugyanoda, ahonnan elindultak. Minden megváltozott egyszer s mindenkorra…

Kovács Kristóf, Terék Simon Kovács Claudia operatőrrel

„A filmet megtörtént eset, a Gulyás testvérek – azaz Gulyás Gyula és Gulyás János dokumentumfilm-rendezők – emlékei inspirálták. Ők a forradalom idején valóban kiszöktek otthonról a Városligetbe és belekerültek egy lövöldözésbe. Ez a téma megfogott, hiszen mindig is vonzódtam a történelemhez” – mondta a rendező.

Tóth Péter Pál rendező, Kovács Kristóf és Terék Simon

„Dokumentumfilmes munkáim jelentős része is történelmi tematikájú, mert szeretném mélyebben megérteni azokat a folyamatokat, amelyek formálják az életünket, sorsunkat. Az alapötletből kiindulva – azt remélem – egy intim történet születhet”.

Forgatáson

A film főszerepeiben Kovács Kristóf és Terék Simon lesz látható, közreműködnek továbbá Fazakas Júlia, Nizsai Dániel színművészek. A gyártó a Dunatáj Alapítvány, az operatőr Kovács Claudia, a castingot Steinhauser Andrea segítette.

CÍMKÉK: