Filmre vele!

|

Regényadaptáció-ötletek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 25-én Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztiválon a látogatók bepillanthatnak a Filmre vele! program kulisszái mögé. Producerek, forgatókönyvírók, dramaturgok elismert magyar írók műveit mutatják be és ajánlják megfilmesítésre. A művekből Vecsei H. Miklós olvas fel részleteket, a moderátor Lévai Balázs.

Péterfy Gergely

Péterfy Gergely

Június 25-én 15 órakor kezdődik a Filmre vele! program Veszprémben a Filmio Fröccsteraszon. Az új kezdeményezés célja friss magyar regények megjelenítése filmvásznon. Hat író mutatja be kortárs regényét egy „pitch”-csel 5-6 percben, majd Vecsei H. Miklós részleteket olvas fel a művekből. Szakmai zsűri és a közönség kérdéseket tehet fel a könyvgazdáknak, sőt, a jelen levő szerzőknek is. A legmegnyerőbb előadást Legjobb Pitch Díjjal jutalmazzák.

Benedek Szabolcs Kádár hét napja című könyvének gazdája Nagy V. Gergő forgatókönyvíró. Az alkotás arra keresi a választ, hogy miként és miért lett az 1956-os forradalom kezdeti hívéből annak árulója és eltiprója.

Benedek Szabolcs

Háy János A cégvezető című regényét, mely az idei Libri-shortlist része, Sümeghy Claudia producer ajánlja megfilmesítésre. A cégvezető azt hitte, isten lábát fogja meg, amikor lapátra tette feleségét, és egy másik nőt választott helyette. Mindannyiunk helyes és helytelen döntéseinek, céljaink és céltalanságaink könyvébe ad bepillantást a producer.

Háy János

Háy János

Láng Zsolt Bolyai című regényét Maruszki Balázs dramaturg, forgatókönyvíró ajánlja.  A Libri díjas mű címszereplője a XIX. századi zseni. Miközben kibontakozik egy bonyolult apa-fiú kapcsolat, s egy meg nem értett gondolkodó mindennapi tépelődései, egy másik szálon épp az ő rendkívüli életét tanulmányozza napjainkban egy író.

Láng Zsolt

Láng Zsolt

Péterfy Gergely Aegon-díjas Kitömött barbár című regényét Kolozsi László író, forgatókönyvíró pitch-eli. 1796-ban Kazinczy Ferenc hétéves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel.

Toroczkay András Boldog emberek című művét Lemhényi Réka vágó, dramaturg ismerteti. A tisztaságmániás, szorongó főhős egész nap a lomok között matat. Miközben az újrahasznosítandó papírhulladékot gyűjti, kollégái életvezetési tanácsait, összeesküvés elméleteit reciklálja. A lomok, tanácsok erdejében keresgéli a boldog élet receptjét.

Toroczkay András

Toroczkay András

Végül Kertész Zsanett forgatókönyvíró prezentálja Vámos Miklós Dunapest című írását. Egy patinás bérház valós lakóinak, vagy képzeletbeli tulajdonosainak sorsa révén fiction és non-fiction kígyója szétválaszthatatlanul tekeredik össze Vámos Miklós legújabb könyvében – jelenné téve azt, ami múlt.

Vámos Miklós

A Filmre vele! programot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és az Ünnepi Könyvhét támogatja, moderátora Lévai Balázs.

CÍMKÉK: