Képekben gondolkodnak

|

Május 7-től látogatható a Műcsarnok legújabb tárlata, melyen magyar filmes alkotókat ismerhetünk meg másképpen.

Forrás: Műcsarnok – Kunsthalle Budapest Facebook

A Képekben gondolkodnak | Filmesek fotói kiállításon a mozgókép alkotóinak állóképei mutatkoznak be a Műcsarnokban. A kiállítás május 7-től szeptember 26-ig látogatható és a magyar film teljes kronológiáján átívelő utazásra invitálja látogatóit, az első magyar filmrendezőtől, a mai kortárs alkotókig.

Gelencsér Gábor filmesztéta, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy a kiállított művek nem filmjelenetek, vagy werkfotók, hanem olyan magyar filmes alkotók munkái, akik a fotográfiát önálló művészeti céllal végezték. Többek között olyan alkotóké, mint Kósa Ferenc, Sára Sándor, vagy Zsigmond Vilmos.

De nagy rendezőink és operatőreink sosem látott képei mellett a filmszakma legkülönbözőbb területein tevékenykedő alkotók is bemutatkoznak új oldalukról. Ahogy Gelencsér Gábor fogalmazott:
„Amennyire a filmművészet sok műfajt és stílust foglal magában, úgy ezen a tárlaton is a fotográfiák széles tárházával, megannyi stílusú, mondhatni műfajú fotóval találkozhatunk.”

A kiállítás megnyitója virtuálisan történik május 6-án 19:00-kor, egy ingyenesen nézhető közvetítés során, mely elérhető a Műcsarnok YouTube csatornáján és Facebook oldalán.

Az eseményen köszöntőt mond Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, az eseményt pedig Grunwalsky Ferenc filmrendező és operatőr nyitja meg. Lezárásként Gelencsér Gábor filmesztéta tart virtuális tárlatvezetést, mely során az is kiderül, hogy miként kapcsolódik az esemény a magyar film napjához.

CÍMKÉK: