Eltörölni Frankot

|

Előzetes és egy részlet Fabricius Gábor új filmjéből

 Egy rövid részlet erejéig belenézhetünk Fabricius Gábor első nagyjátékfilmjébe. Az Eltörölni Frankot világpremierjére szeptember 5-én, a világ egyik legjelentősebb filmes versenyén, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Week szekciójában kerül sor.  A filmhez egy előzetes is megjelent a múlt héten.

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Az ebből következő sötét utazás egy társadalom sorsdöntő dilemmáira igyekszik választ keresni.

A főszerepet a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, magyar underground zenész alakítja, mellette Blénesi Kincső és a Junior Príma-díjas Waskovics Andrea fordul meg központi szerepekben. Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez utolsó filmje, Székely B. Miklós, Pajor Tamás és Ladányi Andrea is feltűnnek a filmben.

Fuchs Benjámin

A közel másfél perces részlet a film nyitószekvenciája, itt találkozunk először a főszereplő Frankkal (Fuchs Benjámin). Az egysnittes jelenet esszenciálisan tartalmazza a film egészében tettenérhető különös atmoszférát: a megfoghatatlan paranoiát és elnyomást, amibe Frank beleszületett. A hatalom jelenléte, a háború lehetősége, a főszereplő magára hagyatottsága, kiszolgáltatottsága, majdani lázadása már a film nyitójelenetében kitapintható.

A világ szeptember 5-én, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon ismerheti meg a Kádár-kor politikai pszichiátriáját Fabricius Gábor filmjéből. A velencei – a cannes-i és a berlini mellett -, egyike a „Nagy Három” nemzetközi filmfesztiválnak, megtiszteltetés a válogatásában szerepelni.

Fabricius Gábor író, filmrendező, mediadesigner és a Republic Group médiaügynökség alapítója. Korábbi munkái is társadalomkritikai és dokumentarista nézőpontúak. Más bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg, és jelölte Aegon irodalmi díjra 2016-ban.
Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta.

Fabricius Gábor

A magyarországi mozikba 2021. október 7-én kerül a film, a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Eltörölni Frankot a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: