Elkezdődött a 17. CineFest Filmfesztivál

|

Az idei fesztivál sztárjai a Red Rocket rendezője és főszereplője

Az idei CineFest játékfilmes versenyprogram egyik legnagyobb szenzációja a Red Rocket c. film, melynek világpremierje idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Sean Baker, a Red Rocket rendezője és a film egyik főszereplője Simon Rex személyesen is tiszteletüket teszik a miskolci fesztiválon. A fesztivál 2021. szeptember 10-től 18-ig tart, Miskolcon.

Simon Rex – Red Rocket

Sean Baker imád kísérletezni, filmjei fókuszában a társadalom perifériáján élő karakterek állnak. A Red Rocket főszereplője, Mickey, Hollywoodból érkezik haza szülőhelyére, Texasba, ahol volt felesége és egy ellenséges környezet várja.

Mickey próbál beilleszkedni, de kevés sikerrel: tisztességes munkát nem kap, mivel hosszú évtizedeken át pornósztárként dolgozott. Marad neki a fűvel való kereskedés, és egy új szerelem, a tizennyolc éves Strawberryvel. Az enyhén baljósnak tűnő történet ellenére, a Red Rocket valódi vígjáték, a CineFest egyik leghumorosabb alkotása, önfeledt szórakoztatást is ígér.

A Red Rocket premierje szeptember 17-én, pénteken 20.30-tól lesz a Pressburger teremben, melyet közönségtalálkozó követ. A filmet másnap, szeptember 18-án, szombaton 20.30-tól ismétlik meg a Zukor teremben.

Az amerikai Sean Baker neve a fesztiválozók és szerzői művek kedvelői számára jól ismert a Tangerine és A Floridai álom kapcsán, de idén került be először a cannes-i versenybe, a tengerentúli indie kultúra képviselőjeként. Baker valódi szerzői filmes, az alkotófolyamatban is a saját szabályai szerint dolgozik: maga vágja a filmjeit és mindenhol saját kezűleg igyekszik formálni a nyersanyagot. Filmjeiben mindig a kitaszítottak, az elesettek felé fordul, ami a Red Rocket esetében is igaz. A mély és nyomasztó emberi drámákat is humorosan tálalja, az alapból visszataszító figurákat is szerethetőnek mutatja. A Red Rocket-ben a Mickey-t alakító Simon Rex a Cannes-i fesztivál egyik legnagyobb színészi alakítását nyújtotta, a rendező vélhetően az ex-modell, rapperre írta a szerepet.

Florida Project – Floridai álom

További külföldi nagyjátékfilmes alkotók is jelen lesznek műveik magyarországi premierjén. Az Albert Speer Hollywoodba megy című feszültséggel teli alkotás rendezője, Vanessa Lapa és producere Tomer Eliav szeptember 12-én vasárnap 18:15-kor kezdődő vetítés után beszélget a jelenlévőkkel. A Szent lélek című sajátos fantasztikus mozi rendezője, Chema Garcia Ibarra a szeptember 13-án kezdődő gálavetítés után beszélget a közönséggel. Az Alkalmi kémek című tényfeltáró dokumentumfilm rendezőjével, Oana Giurgiuval a Fipresci – Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének elnöke, Isabel Danel beszélget majd szeptember 15-én szerda este 18:00órakor. Az Almák című görög sci-fi rendezője, Christos Nikou pedig szeptember 16-án 18:30-kor kezdődő gála után várja a nézők kérdéseit.

CÍMKÉK: