Cégünk mindig a rendelkezésére áll, asszonyom

|

Macskafogó

A Thoreau-n és nyerskoszton élő Grabowski újraszínezve, kis ráncfelvarrás után visszatér és igen, most is megmenteni a világot, elcsábítja az egérhölgyeket, és új alternatívát ad az ovisoknak, ha szuperhősnek akarnak öltözni a farsangon.

 

Ternovszky Béla és Nepp József Macskafogója magyar, német és kanadai koprodukcióként született meg 1986-ban.  A filmmaraton záró estjének fénypontja előtt Nepp József, a múlt évben elhunyt forgatókönyvíró emlékére megnézhettünk egy hasonlóan mindenki által ismert, kicsik és nagyok által egyaránt szeretett, moziban még sosem vetített híres macskapárost. A „Megalkuvó macskák” énekében híres magyar slágerek dallama kapott olyan szövegeket, melyeket bármelyik macska elénekelhetne. De velük együtt a nézőtér soraiból is sokan dúdolták, hogy „lehet egy macska is megalkuvó”.

Ethan Hunt, James Bon, és MacGyver szuper trióját összegyúrva megkapjuk Nick Grabowskit, azt a Mickey Mouse utáni szuperegeret, aki megmenti az egész univerzumot a gonosz macskáktól. A Macskafogó a magyar filmek között legalább olyan fontos magyar kuriózumnak számít, mint a karácsonyi mákos bejgli, a gulyásleves vagy a palacsinta. A több mint harminc éves film generációkat hódít meg, aktualitása sosem veszíti el frissességét és a poénokon akkor is ugyanúgy lehet nevetni, ha az emberlánya már századjára nézni. Mi több, a filmből származó mondatok szállóigévé váltak az évek alatt, és ma már elég a film egy-egy mondatát idéznem a húgomnak sms-ben, mindig biztos lehetek benne, hogy a szó szerinti folytatást kapom válaszul. Ezért persze hatalmas hála a szüleinknek, hogy már kislány korunkban megvették nekünk (néhány százszor) VHS kazettán, ugyanis többet is sikerült rongyosra nézni. De csak így volt lehetséges, hogy duetteket nyomjunk a négy gengszter dalából, amire természetesen idővel az öcsénket is betanítottuk. Neki annyira bejöttek a magyar macskás történetek, hogy már ovis korában fennhangon énekelte a fent említett Koós János,  Hofi Géza macskaduettet. Mai napig felcsendül a „találkozás a régi egeremmel” és, hogy  „NEM JÖN a lyukból az egér”.

Biztos vagyok benne, hogy rajtunk kívül még számtalan gyerekszoba és családi házimozizás szerves része volt és lesz is még a Macskafogó. Mert ha szülő leszek, biztos, hogy én is megmutatom majd a szerelemgyerekemnek ezt a megunhatatlan klasszikust. Ez az az animáció, amit szinte mindenki ismer, és ami a legfontosabb, hogy aki megismeri, az azonnal a film imádója lesz. Ezért az animáció felújítása nem csak egy filmtörténetbeli piros betűs pillanat, de nemzeti értelemben is jelentős, hogy moziba kerül.

Nem csak egy szimpla renoválásról van itt szó, hanem gyakorlatilag a kultikus szereplők kvázi megmentéséről is. A több mint harminc éves negatív már már az enyészeté lett, hiszen a rajta lévő filmkockák nagy része olyannyira roncsolódott, hogy nélkülözhetetlen volt a digitális felújítás. A képkockák újraszínezése bonyolult és speciális eljárással készült. Több profi szakember közös munkájának eredményét most végre mindenki láthatja. Ki merem jelenteni, a film talán jobb, mint új korában.

Az animációs formában megalkotott akcióvígjáték, számos filmes műfajt megidéz. Krimi, sci-fi, horror és a katasztrófafilm, de a James Bond-széria paródiájaként is értelmezhető.

A film fő karaktereit macskák, egerek és patkányok játsszák, de megjelennek a konzervvért ivó denevérek is. Főhősünk egy antropomorf titkos egérügynök, Nick Grabowski, akit Pokyóba delegálnak, hogy elhozza Fushimisi professzortól annak a csodaszerkezetnek a szupertitkos tervét, amely megmenthetné az egércivilizációt a macskák gonoszságától.

A történet macskáinak két meghatározó karaktere Safranek és főnöke, Fritz Teufel, akik a terrorizáló direktor és a naiv, kissé bugyuta, de a rendszer megfelelő működéséért mindent, (szó szerint) mindent elszenvedő beosztott kapcsolatát mutatják be.

„A beosztott szeresse főnökét, ez cégünk alapelve” – hangoztatja Fritz, de Teufel és Safranek kapcsolata  mégis inkább feszültségekkel teli és a gyógyszerfüggő főnök beosztottja ájtatos talpnyalását gyakori erőszakkal, mintsem szeretettel viszonozza.  Teufel – „mint az közismert” a szó szerint keménykezű főnök, vasöklével teszi helyre rossz döntéseiért a naiv, behódolni akaró alkalmazottat.

Az Intermause megsemmisítéséért bármire képes macskák, Schwartz, akarom mondani VON SCHWARTZ a minden hájjal megkent fekete macskával és patkányaival is képesek üzletet kötni. A patkányok már külön-külön is megérik a pénzüket, de együtt a négy balett-táncosból gengszterré vált patkány megtestesíti az akciófilmek tökéletlen, folyton bakizó gonosztevőit. Néha egymásra is majdnem rendőrt hívnak, és sorra követik el a világ legamatőrebb bűnözőire valló lépéseket, de valahogy nem lehet rájuk haragudni. Természetesen elszúrják a küldetést, hiszen Grabowski ellen mindenki esélytelelen, így „mehetnek vissza a balettbe ugrálni”.

A Macskafogó kultfilm lett, dialógusai pedig szállóigévé váltak. És mivel cégünk mindig ön rendelkezésére áll, asszonyom, ezért: Nyomják meg a piros gombot, majd nyugodjanak békében.

A Macskafogó a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: