Cannes 2021

|

Álló tapsvihar Enyedi Ildikó filmjének bemutatóján

A célegyenesben jár a 2021-es Cannes-i Filmfesztivál, melynek műsorfüzetében több magyar nevet olvashatunk, mint a korábbi években bármikor. A feleségem története tegnap esti, percekig tartó ovációjából ítélve Enyedi Ildikó új filmjéért is érdemes szorítani.

Július 6-án kirobbanó erejű ceremóniával indult az év legnagyobb filmes eseménye. Cannes rózsaszínben és sportcipőben flangáló zsűrielnöke, Spike Lee emlékezetes bemutatkozója és Jodie Foster tiszteletbeli Arany Pálmája után Bong Joon-ho-val és Pedro Almodovarral együtt nyitották meg a tizenegy napos fesztivált.

A járványhelyzet és a két hónapos csúszás ellenére is komolyabb botrány nélkül folyik a 74. Cannes-i Filmfesztivál. Filmes mesterkurzusok, ünnepelt szerzői pályák és vörös szőnyeges fotózkodások minden vonzereje ellenére a fesztivál versenyfilmjei, mint mindig, idén is egyedüli főszereplőként uralják a show-t. Világpremierek garmadái között olyan évek óta tolódó alkotásokkal is itt találkozhatott először a közönség, mint Wes Anderson új filmje, a The French Dispatch, vagy Matt Damon Stillwater című thrillere.

Léa Seydoux, Gijs Naber, Louis Garrel

A legnagyobb szakmai és közönségovációkat mégsem a várva-várt amerikai csúcsprodukciók hozták, hanem az olyan filmek, mint Paul Verhoven Benedetta című tabudöntögető kosztümös filmje, vagy Catherine Corsini La Fracture társadalmi problémákkal foglalkozó mozija.

Számunkra persze Cannes talán legfontosabb eseménye a tegnapi, tizedik nap estéjén történt, A feleségem története című Enyedi Ildikó-film világpremierje volt. A film a versenyprogramnak is része, és a stáblista alatt végig zúgó, majd utána percekig tartó álló vastapsból ítélve a cannes-i közönség elismerését is sikerült kivívnia.

A premieren Enyedi Ildikó mellett jelen volt Gijs Naber, a film férfi főszereplője, Louis Garrell és szinte a teljes stáb, a női főszereplő, Léa Seydoux kivételével, aki koronavírusos betegsége miatt volt kénytelen volt távol maradni.

A tegnapi nap Emmy-jelöléssel gazdagodó Rév Marcell operatőr pedig egy amerikai forgatás miatt nem tudott jelen lenni.

Enyedi Ildikó a premier után így nyilatkozott a filmről: „Végig az vezetett, hogy Füst Milán szellemiségéhez hűséges legyen a film. Ez a munka egyfajta szolgálat is volt nekem. Szeretném, ha a film segítségével minél többen megismernék és olvasnák őt. Ez nem egy szerzői film, ez egy Füst Milán-film”.

A feleségem története     Léa Seydoux, Gijs Naber

A fesztiválon tudhatta egy másik magyar nagyjátékfilm is a világpremierjét. Mundruczó Kornél tavalyi sikerei után a Pieces of a Woman című filmjével, idén pedig az Evolúció című színpadi művét dolgozta fel nagyjátékfilm formájában. A tizenhárom nap alatt forgatott dráma több generáció élményein keresztül mutatja be a holokauszt átörökített traumáját.

Hasonlóképp Enyedi filmjéhez, az Evolúció bemutatóját is méltató szavak és tapsvihar kísérte. A filmek ősszel esedékes magyarországi bemutatóját tehát érdemes lesz lélegzetvisszafojtva várni.

Éppúgy, ahogy a Cannes-i Filmfesztivál július 17-i, szombati díjkiosztó gáláját is.

A feleségem története a Magyar Filmadatbázison
Az Evolúció a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: