Budapesti Klasszikus Film Maraton

|

Szeptember 13-18. között: 6 helyszínen

Immár ötödik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Filmintézet a nemzetközi filmklasszikusok fesztiválját, ezúttal a Budapest, Bécs, Hollywood hármasát helyezve rivaldafénybe. A résztvevők közel 100 filmet tekinthetnek meg hat helyszínen városszerte.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy hazai és nemzetközi fókuszba állítsa a magyar film értékeit, és bemutassa az európai filmarchívumok értékes műveit a magyar közönségnek.

A program gerincét azon alkotók művei adják, akik Budapestről gyakran Bécsen és Berlinen keresztül jutottak Hollywoodba, és ott tettek szert világhírre. Hollywood első aranykorának magyar művészeinek filmjei mellett élettörténetük is szerepet kap a róluk szóló előadások formájában.

Elvis Presley Kertész Mihály társaságában a King Creole című film forgatásán

A zempléni születésű Hollywood-alapítók, Adolph Zukor és William Fox, a rendező Kertész Mihály, Bánky Vilma, Lugosi Béla, Rózsa Miklós, Rudolph Maté, Peter Lorre (Löwenstein László), Joe Pasternak, Paul Lukas, a gyakran magyarokkal dolgozó osztrák rendező legenda, Billy Wilder, és a szinte mindig magyarokkal dolgozó német származású Ernst Lubitsch csak pár név azok közül, akik Hollywood aranykorát építették, és ehhez a közép-európai irodalmi és színházi műveltségüket használták alapanyagként. A Filmmaraton legjobb filmjeik bemutatásán keresztül megidézi azokat az időket, amikor a hollywoodi stúdiók kantinjaiban magyarul beszéltek.

Válogatással emlékezik a Filmmaraton Kovács László operatőrre, aki Zsigmond Vilmossal együtt amerikai filmek legendás magyar operatőre volt, és aki a nemrég elhunyt Peter Bogdanovich rendezővel is többször dolgozott, tőle a Szelíd motorosok is látható lesz nagyvásznon.

A sejk fia – Rudolph Valentino és Bánky Vilma

Idén nem csak az operatőrök, hanem a tervezők szempontjából is kiemelt szerepet kap a látvány. A nézők megismerhetik az Oscar-díjas Trauner Sándor (Alexandre Trauner) művészetét, aki Franciaországban és Hollywoodban is dolgozott olyan rendezőkkel, mint Marcel Carné, Billy Wilder, Fred Zinnemann, John Huston, Anatole Litvak, Orson Welles és Luc Besson.

Humphrey Bogart és Ingrid Bergman a Casablanca egy ikonikus jelenetében

A 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton helyszínei közt szerepel a Bazilika előtti Szent István tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi és a Budapesti Francia Intézet. További információk és jegyek a fesztivál hivatalos honlapján.

CÍMKÉK: