Balhés párcsere

|

A Bigger Splash

 Szép tengeri táj, menage a quatre, a csajok mindenkit megbolondítanak, isteni a szereposztás. Valamint kemény rock és fincsi olasz kaják. Vízi hulla és sok segg.

272187_1442927253.8608

Muris film: a női főszereplő (Marianne: Tilda Swinton) rocksztár, csak most épp nem tud énekelni (hangszálműtét) – ezzel megoldódott a legnagyobb akadály. Látjuk ugyan az egykori dugig telt stadionba belépő Swintont hátulról, tombol a nép, aztán snitt és máris Pantelleria szigetén vagyunk. (Szicíliától délre, Lampedusán túl, inkább Tuniszhoz közelebb.) A már csúcson túli sztár fiatal barátjával (Paul: Matthias Schoenaerts) száguldozik a kellemes időben, és pancsolnak a sziget vulkanikus eredetű tengerszemében (meg a poolban, természetesen dugással egybekötve). Swintont Tarr Béla A londoni férfi című filmjéből is ismerhetjük, nagyszerűen játszik, bár elsőre pléhdarab az arca, de ahogy megyünk bele a cirkuszba, úgy oldódik és bomlik ki a pompás színésznő. Ralph Fiennes markánsabb profilt növesztett, már igazi sztár – a többiek futottak még…

272187_1466249974.5606

Ralph Fiennes, Tilda Swinton

A film remake: a rendező az 1969-es (Alain Delonnal és Romy Schneiderrel forgatott)  A medence című filmet telepítette át a mai világba: itt már arab menekültek lepik el a szigetet (ha épp nem fulladtak a tengerbe). Egy ideig megy a l’amour, de az idillnek pillanatok alatt vége, megérkezik Marianne koncert-producere (Ralph Fiennes), aki, mint kiderül, a nő egykori kedvese volt, de bombázó lányával (Peneloppe: Dakota Johnson) jön – és kész a balhé: a két férfi egymás nőjét akarja levadászni, illetve a tini Peneloppe Marianne fotós pasiját igyekszik megkapni.

RZ6A3323.JPG

A film lényege nem is ez a majdnem akciós porció, hanem a táj, a picike (17 km-es) vulkáni sziget csodája, valamint egy feltámadási körmenet fiestája és persze – a rock. (Szép operatőri igyekezet.) A mozi retró-stichjét Fiennes hozza ránk, bakelitlemezeket szed elő (például Mick Jaggert), ezekre táncol észveszetten – sajnos Marianne nem tud vele énekelni, csak néhány lépést táncolni. Ehelyett van némi suspense: életveszélyes sirokkó közeleg a szigethez – még a hajók is elbújnak ilyenkor a sziget lyukaiba –, de nem lesz belőle gáz, csak a hatása ül rá a lelkekre. (Nem mesélem: mindenki ideges, még vízi hulla is akad, a rendőrfőnök meg inkább autogramot kér a világsztártól…)

A rendező nemigen tudja überelni a Delon/Romy Schneider játszotta és Jacques Deray rendezte mozit. Guadagnino hosszúra nyújtotta a tésztát – 124 percre tolta, hepiendet is hozott rá. Ha már kvázi-művészfilmet akart csinálni, eltévesztette a műfajt, a karakterek rajzában nincs kellő kegyetlenség. Ezek a figurák voltaképp halálra ítéltek, itt meg élnek boldogan a dél-olasz nyárban. Ezt még tanulni kell. (Bár a lassú tempót már elleste Tarr Bélától…)

Nem nagy cucc.

Forgalmazó: JIL Kft.

A Bigger Splash a Magyar Film Adatbázison

CÍMKÉK: