Több, mint egy metál videó

|

AWS – Útvesztő

Egy magyar metálzenekar új videóklipje jelent meg a napokban. Ez a portálunkon szokatlan hír nem valamely hiba vagy véletlen folytán került be anyagaink közé. Az Útvesztő történetét mindenkinek érdemes hallani.

Az AWS egy 16 éves múltra visszatekintő zenekar, mélyen beékelődve a magyar metál kultúrába. Jelentős és elhivatott rajongói tábort tudhatnak magukénak, Budapesttől Sopronig valamennyi hazai zenei fesztiválon megfordultak már. A széles közönség pedig Magyarország 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál-nevezettjeként ismerheti őket.

Mindez mégis lényegtelen legújabb videójuk és a hátterében megbúvó történet szempontjából.

A banda életében a tavalyi év volt a valódi vízválasztó. Siklósi Örs, a zenekar énekese, szövegírója és frontembere 2021. február 5-én hunyt el egy gyors lefolyású betegség következtében, 29 éves korában.

Egy felfoghatatlan emberi tragédia mellett a magyar könnyűzenei szcéna számára is súlyos veszteség az alkotó, aki karrierje kibontakozásának hajnalát élte. Épp szólólemezét tervezte a zenekarral közös új albuma mellett, amiből összesen három számot sikerült rögzíteniük.

Ma már csak emlékekről és egy rövid, de annál gazdagabb szellemi hagyatékról beszélhetünk, aminek az AWS legújabb videóklipje – a három felvett dal egyike – egyfajta megtestesítője.

Messze a hagyományos, itthon megszokott zenei videóktól, a színvonalas animációs betétekkel és egyedülálló látványvilággal tarkított anyag személyes tisztelgés Örs emléke előtt. A mögötte álló történet ismerete nélkül is húsba vágó dalszöveg emberi és alkotói válságról, eltévedésről és kiteljesedésről szól, és az azt kísérő elemi erejű képek a fentiek fényében új jelentést kapnak. Egyszerre búcsú egy közeli hozzátartozótól és egy alkotó belső vívódásainak manifesztuma. Az Útvesztő kreatív producere, Tiszai András szavaival:

„A koncepció alapját részben Örs belső vívódása képezte. A nézőknek betekintést adunk, hogy milyen gondolatok és érzések cikáztak barátunkban. Odaadta a lelkét/testét/életét a világnak, a túlzott rivaldafény,  felgyorsult élete sokszor szorongató démonokat szült lényében, melyben a feloldást, a boldogságot feleségében, közeli barátaiban, családjában találta meg.”

Fotó: Tiszai András

Tamás 2014 óta rendez videóklipeket a zenekar számára, az Örssel való személyes barátságuk pedig még régebbre nyúlik vissza. Ez közel sem csak egy újabb megbízás volt számára.

„Közel 120 videóklippel a hátam mögött a legfontosabb munkám volt a pályafutásom során az Útvesztő. Nagyon dühös és szomorú voltam az elmúlt másfél évben, amely leküzdésben nagyon sokat segített a búcsú ezen formája a barátomtól. Szerencsére Tarczi Tamással hasonló érzelmi és szellemi világban mozgunk és gondolkozunk, ezáltal könnyű volt az együttműködés. Örs nagyságát megközelítő alkotással tisztelegjünk az élete és művészete előtt.”

A felvezető után pedig következzen a videó:

A klipben látható animáció a Thornfields Production és a PUR E Productions munkáját dicséri a magyar székhelyű (de nemzetközi piacra dolgozó) animációs cég, a Digic Pictures együttműködésében, akik pro-bono vállalták a megbízást, miután értesültek a klip valódi céljáról.

Mellettük a teljes stáb személyes küldetésként fogta fel a nagyszabású produkciót. Ahogy Tarczi Tamás rendező fogalmaz:

„Megtisztelő volt a felkérés, hogy rendezőként vegyem ki a részem Örs hagyatékának ápolásából. […] Rengeteg támogatást kaptunk a forgatáson a zenekartól, a menedzsmenttől és az AWS rajongóitól, barátaitól a munkafolyamat összes fázisában.”

Az alkotó halandó, de az alkotás halhatatlan. Amíg van, ki ápolja. Siklósi Örs életműve pedig semmiképp sem marad gondozás nélkül.

CÍMKÉK: