Almási Tamás és Jean Marc Barr a Cinefesten

|

Legendás magyar rendező és francia színészlegenda a Miskolci Cinefest életműdíjasai

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén két filmikon előtt tiszteleg: szeptember 2-án Jean-Marc Barr, A nagy kékség és az Európa főszereplője az Európai Mozi Nagykövete díjat veheti át. Almási Tamás dokumentumfilmrendező pedig a fesztivál életműdíját kapja szeptember 9-én.

Almási Tamás

A fesztivál vendégei a két alkotó egy-egy ikonikus filmjét láthatja inegyenes vetítéseken. A nagy kékség és a Szorításban a díjátadók napján kerül levetítésre.

Az Európai Mozi Nagykövete-díjat Jean-Marc Barr színész szeptember 2-án este, A nagy kékség vetítése előtt veszi át a Fesztiválnak otthont adó miskolci Művészetek Házában. A fesztivál életműdíját Almási Tamás rendező kapja a szeptember 9-én 17 órakor kezdődő zárógálán.

Jean-Marc Barr

Almási Tamás hatszor nyerte meg a Filmszemlén a legjobb dokumentumfilm, ötször a filmkritikusok díját, a Balázs Béla-díjtól a Kossuth-díjig számos más elismerés birtokosa. Első, nagy sikerű játékfilmje, az 1981-es Ballagás után a dokumentumfilmek felé fordult, és számos korszakos alkotást készített. Történelmi, társadalmi és magánéleti témákat egyaránt kivételes érzékenységgel dolgozott fel. Filmjei nyomán feltárul a rendszerváltás előtti és utáni Magyarország sok arca, ellentmondása.

A Folyékony arany, melynek a premierje a CineFesten volt 2019-ben, az első borról szóló magyar film, a Puskás Hungary pedig a legendás focistát hozza emberközelbe. A 2007-es játékfilmje, a Márió, a varázsló címszereplője a CineFest 2019-es Európa-díjasa, Franco Nero volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem professor emeritusa generációk sorát oktatta. Az idén 75 éves Almási Tamás negyvennél is több filmet készített.

Szorításban

Jean-Marc Barr igazi határjáró, és ez művészetében is megjelenik. Németországban született, az anyja francia, az apja ír-amerikai, ő egy legendás dán rendező gyermekének a keresztapja, volt felesége (és első rendezésének főhőse) délszláv. A legkülönbözőbb nemzetiségű filmekben egyaránt magától értetődő természetességgel játszó színész nem veszítette el azt a csibészes mosolyt, amely 1988-ban A nagy kékségben világhírűvé és egy nemzedék bálványává tette.

Három rendezés és mintegy hetven szerep után Jean-Marc Barr, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei zsűrielnöke, egyben az Európai Mozi Nagykövete-díjazottja továbbra is rendkívül aktív – nemcsak mint színész és rendező, hanem mint fotós és elkötelezett környezetvédő is.

Jean-Marc Barr a Nagy kékség című filmben

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 1-9 között kerül megrendezésre. Részletek a fesztivál honlapján, az előadásokra jegyek pedig ezen az oldalon elérhetőek.

CÍMKÉK: