A Schindler listája újra a mozikban

|

A Schindler-zsidók története

Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére 2005-ben az ENSZ közgyűlése január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az ártatlan mártíroknak emléket állítva 2019. január 27-én a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából országszerte újra a mozik vásznaira került a II. világháború borzalmait feldolgozó egyik leghíresebb és legtöbbek által látott film, a Schindler listája.

Ralph Fiennes és Liam Neeson

Oskar Schindler és a Schindler-zsidók története Steven Spielberg rendezésében 1993-ban került először a mozik vásznára. A felújított kópia a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján került újra a hazai mozik vetítőibe. A több mint 12 Oscar-díjat és Golden Globe-ot nyert alkotás január 27-én bemutatott verziója azért is nagyon különleges, mert a rendező, Steven Spielberg monológjával kezdődik.

Az életrajzi dráma cselekménye 1939-ben, a második világháború elején indul, amikor a német náci katonák a lengyelországi és az ahhoz közeli területeken élő zsidókat a krakkói gettóba deportálták. Oskar Schindler (Liam Neeson játssza), a német üzletember olyan tervekkel érkezik Krakkóba, hogy a háború alatt tehetős vagyonra tesz szert, hiszen a  hadsereg által támogatott Schindlernek egy olyan gyár kerül a birtokába, amelyben különböző konyhai eszközöket gyártanak a munkásai.

A gyárvezetés nehézségeit egyedül képtelen megoldani, ezért Itzak Sternt (Ben Kingsley), a zsidó férfit választja személyes segítőjének. A munkatábornak nevezett, sokaknak a végzetet jelentő gettóba egyre több ártatlan ember kerül, ezért Schindler a gyárában zsidókat kezd foglalkoztatni, megmentve ezzel őket a gázkamráktól, a biztos haláltól. Schindler az akkor a nemzetiszocialista Németországhoz tartozó cseh területre költözik, ahova pénzért kiváltott zsidó munkásait, az úgynevezett Schinder zsidókat is magával viszi. Eközben a hadsereg számára szándékosan selejt lőszerhüvelyeket kezd gyártani.

Vagyona ugyan hamar, alig hét hónap alatt elfogy, és úgy, ahogy a megmentettek, ő is üldözötté válik, de éppen ekkor ér véget a háború, és  ő is és a Schindler zsidók is megmenekülnek.

A Schindler listája a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: